Szilvási Élménynap

Szilvási Élménynap

Szilvási Élménynap

Július 23-án, kedden egy nagyon kellemes napot töltöttünk el Szilváson, egy kedves keresztény házaspár vendégházában a gyülekezet fiataljaival. Nyolc órakor találkoztunk a gyülekezeti csarnoknál, majd személyautókkal utaztunk a helyszínre. Orsulics Lívia forró, frissen sült házi sajtos kiflivel és málnaszörppel fogadott bennünket. A vendégház csendes nyugodt helyen található, az utolsó ház a falu végén nagy kerttel, több épülettel. Nyári gyerektáborok szervezésére is alkalmas, valamint kiránduló osztályokat is tudnak fogadni: két nagy hálóterem áll rendelkezésre a fiúknak és a lányoknak, egy kétszemélyes szoba a tanároknak, valamint két fürdő és társalgó van a felújított tornácos épületben. A kert tágas, kényelmes, árnyékos tele játék- és sportlehetőségekkel. Senkit sem zavartunk és minket sem zavart senki, igazi falusi hangulat volt, pihentető, és zavartalan szép nyári idővel.

28 fiatal jött el, többségében középiskolás korosztály, de voltak egyetemisták és néhány felsős általános iskolás, sőt két kistestvér is csatlakozott délután, így végül 6 éves kortól az egyetemistákig terjedt a 30 fős csapat.

Miután mindenki kicsit megismerkedett a hellyel és berendezkedtünk, 9-től 10 óráig közösen zsoltárokat olvastunk és imádkoztunk. Örömmel tapasztaltuk, hogy mindenki bátran imádkozott, a zsoltárolvasást pedig abba sem akarták hagyni: előzetesen az első tíz zsoltárban egyeztünk meg, de a tizenharmadik végéig meg sem álltak. Ima után kezdtük el a tervezett programot.

Három személyt kértünk meg, hogy beszéljenek a munkájukról. Azt szerettük volna, ha olyan témákról és területekről van szó, amik pályaválasztástól függetlenül is hasznosak és építők mindenki számára.

Nem is hagyományos, hanem inkább interaktív, fórum jellegű előadások voltak azzal a céllal, hogy mindenki érdeklődését felkeltsük, hogy elkezdjenek gondolkozni a hallottakon.

Szilvási Élménynap

Először Tischler Imre beszélt a munkájáról. 10 évig dolgozott addiktológusként és foglalkozott szenvedélybetegekkel, függőségben élőkkel, jelenleg is szociális területen dolgozik. Beszélt arról, hogy ő maga is ilyen háttérből jött, ezért különleges volt egy olyan személyt hallgatni, aki a problémákat mindkét oldalról ismeri. A résztvevő fiatalok szinte mind keresztény családba születtek, és abban nevelkednek, de a középiskolában jelentős részük már találkozott az osztálytársaik, illetve iskolatársaik között a drogok és alkohol okozta problémákkal, egyéb függőségekkel is. Örülünk, hogy lehetőség volt egy olyan személyt hallgatni, aki újjászületett keresztény, egyúttal szakember is, és hiteles abból a szempontból, hogy megjárta mindkét oldalt. Sőt elhangzott a cáfolata annak a szociális munkával kapcsolatos előítéletnek, hogy „nem lehet belőle megélni”. Ugyanis ma már számos olyan lehetőség van, aminek köszönhetően lehet az ilyen munka is jól jövedelmező.

Szünetet követően Mátics Gábor következett, aki informatikus, és rendszergazdaként dolgozik a Harman-nál. Gábortól azt kértük, hogy az okostelefonok, az internet és a közösségi média használata kapcsán beszéljen az adataink biztonságáról, kik és hogyan kezelik azokat, mi történik velük. Elhangzott, hogy mihez fér hozzá és mire van jogosultsága egy vállalatnál egy rendszergazdának: gyakorlatilag mindenhez. Szó volt a felhasználói licencszerződésekről, arról, hogy ezek valójában kit védenek, és arról, hogy mennyire szoktuk elolvasni ezeket, illetve, hogy ezek elfogadásával mire jogosítjuk fel a szoftverek készítőit. Arról is beszéltünk, hogy az okostelefonokra telepített alkalmazások vajon miért kérnek számos esetben hozzáférést a mikrofonunkhoz, kameránkhoz, teljes névjegyzékhez, a telefonon tárolt összes fényképhez, helymeghatározáshoz olyan esetekben is, amikor az alkalmazás működéséhez ezekre nincs szükség. Kell-e ezeket feltétlenül engedélyezni, vagy nem. Szó esett a Cambridge Analytica botrányról, amikor az amerikai választások során 87 millió Facebook felhasználó adataihoz fértek hozzá jogtalanul. Beszéltünk arról, hogy fejvadász cégek, munkáltatók hogyan elemzik az erre a célra kifejlesztett algoritmusok segítségével a pályázók és munkavállalók közösségi médiában elérhető adatait, képeit, és hogyan készítenek ezekből profilt már azt megelőzően, hogy egyáltalán találkoztak volna a személlyel. Kifejezetten érdekes volt, amikor Gábor néhány, a Facebook által bejegyzett szabadalomról beszélt. Ezek olyan programok, amik aprólékosan összegyűjtik a szokásainkat és azokból adatokat készítenek, amiket részletesen kielemeznek. Például amikor használja a számítógépet valaki, mennyi ideig néz valamit, mikre kattint rá, mit lájkol, hol rendel ételt, hol foglal szállást, mi a hobbija és így tovább. Az egyik ilyen szabadalom az adatok elemzésével az érzelmeinkre következtet. Egy másik szabadalom a nyíltságunkról, kooperációs készségeinkről, érzelmi stabilitásunkról, agressziónkról és extrovertáltságunkról gyűjt adatokat és ezekből készítenek profilt. Egy harmadik szabadalom hallgatódzással azonosítja a háttérben futó tévéműsorokat és hirdetéseket. Létezik olyan megoldás is, ami a telefonunk kamerájának az egyedi lencsehibái és pixelhibái alapján tudja azonosítani, hogy egy konkrét képet ki készített. Az alapján, hogy esténként hol tartózkodik legtöbbet a telefon, meghatározhatják a lakcímünket, sőt, a sűrűn egy helyen tartózkodók (pl. istentisztelet) telefonjai alapján még azt is tudják, kik lehetnek az ismerőseink. Ezek nem lehetőségek, hanem már létező, bejegyzett, védett szabadalmak, és nem a Nemzetbiztonsági Hivatal, hanem a szoftvereket készítők használják. A nagy kérdés persze az, hogy kik és milyen szándéktól vezérelve akarnak ennyi információt összegyűjteni rólunk, és mi mit tehetünk.

A harmadik vendégünk Balogh Roland volt, aki feleségével együtt velünk töltötte az egész napot. Ő is bekapcsolódott Gábor előadásába és felhívta a figyelmünket arra, hogy a rendőrség tapasztalata alapján a bűnözők, bűnözői hálózatok és pedofilok ma már rá vannak állva a közösségi médiára. Sokszor ennek segítségével választják ki célpontjaikat. Innen tudják például azt is, hogy valaki nyaral, és az otthona szabad préda. Azt is elmondta, hogy őket, rendőröket sokkal szigorúbb szabályok kötik a személyes adatok kezelése és tárolása során, mint az említett közösségi alkalmazások és oldalak üzemeltetőit, ami azért több mint elgondolkodtató. Elmondása szerint annak idején a magyar IWIW-et az NBH megbízásából készítették. Roland sokáig baleseti helyszínelőként dolgozott, és rendőrként nem csak elemző munkát végez, hanem számos oktatást vezet, többek között a rendőrök és megkülönböztető jelzést használó járművek vezetőinek vezetéstechnikai oktatását. Őt arra kértük, hogy kifejezetten a közlekedés biztonságáról beszéljen, mivel a programon résztvevő fiatalok többsége vagy friss jogosítvánnyal rendelkezik, vagy a közeljövőben fog jogosítványt szerezni, de akár gépjárművel, kerékpárral, vagy gyalog, mindannyian közlekedünk. Szó esett a leggyakoribb baleseti okokról, és hogy miért a legveszélyeztetettebb korosztály azok, akik 3-9 éves jogosítvánnyal rendelkeznek. Megtudtuk, hogy a baleseteknek csupán 5 %-a vezethető vissza műszaki problémára, 95 % emberi hiba miatt következik be. Ám nem csak a saját hibánkból kerülhetünk bajba, fontos a megelőzés, a modern járművek biztonsági berendezéseinek helyes használata. (pl. ha valaki nem kapcsolja be a biztonsági övet, a légzsák nem csökkenteni fogja a sérülés veszélyét, hanem növelni.)  Még mindig jelentős gond az alkohol és kábítószerfogyasztás, de Roland arról beszélt – és ez bennünket, keresztényeket is érint -, hogy ma már a legnagyobb veszély a vezetés és közlekedés közbeni mobiltelefon használat. Roland nagyon jól beszélt ezekről, szívügye a biztonságos közlekedés, rendkívül hasznosnak tartjuk az elhangzottakat.

Mind a három előadás érdekes volt, úgy gondoljuk, hogy nagyon jól sikerültek és hasznosak voltak. Örülünk, hogy Imi, Gábor és Roland elfogadták a kérésünket, ami elhangzott, bennünket is elgondolkodtatott és inspirál, és úgy láttuk, hogy a fiatalok is vevők voltak rá.

Szilvási Élménynap

A második előadás után hosszabb szünet következett, ekkor került sor a szabadtéri pizzasütésre. A lányok gyúrták és nyújtották a tésztát fateknőben, közösen készítették el az ételt, és rendkívül jól sikerült. Az ellátás egyébként is bőséges volt, délelőtt kaptunk egy nagy kosár finom barackot, almát, ebéd után görögdinnyét és sárgadinnyét, késő délután pedig ízlés szerint lilahagymás zsíroskenyeret, vagy lekváros kenyeret, természetesen házi lekvárral.

A harmadik előadás után, akinek volt kedve kipróbálhatta a kézügyességét: nemezelés, levendulás illatpárna készítés és dekupázsolás volt a választék, persze ezek csak a lányok körében voltak népszerűek. A lovaglás sajnos egy kisebb baleset miatt elmaradt, a lovak elindultak ugyan, de nem érkeztek meg, ez azonban senkinek sem okozott problémát. Akik nem kézműveskedtek, azok valamilyen közös játékban vettek részt, vagy egyszerűen csak beszélgettek. A nap végén gyakorlatilag az egész társaság kicsiktől a nagyig bújócskázott, és szemmel láthatóan nagyon élvezték.

Azt emelték ki többen a fiatalok közül, hogy talán a kisebb létszám miatt gyorsan összekovácsolódtak és egész nap nagyon jó közösséget alkottak. Emiatt a hazajövetel is csúszott: este hét helyett nyolc órakor úgy kellett kitessékelni a csapatot az autókhoz.

Hetesi László és Orsi