A pécsi Hit Gyülekezete története

A Németh Sándor által alapított Hit Gyülekezete 1987 augusztusában kezdte szolgálatát Pécsett. A mozgalom „földalatti” jellegéhez hűen először egy alagsori szükséglakásban jött össze öt fiatal imádkozni, frissen megnyert üdvbizonyossággal a szívükben. Lelkesedésük – a pártállami rendőrség zaklatása ellenére – határtalan volt, de azt talán ők sem gondolták, mekkora munkának lesznek az elindítói. A pécsi Hit Gyülekezete mára egy önerőből létrehozott általános iskolával és óvodával, valamint kiterjedt karitatív tevékenységet végző segélyszervezettel rendelkező, közel ezer fős aktív közösséggé nőtte ki magát, ahonnan olyan személyek pályafutása indult, mint Gera Zoltán, vagy a város korábbi alpolgármestere, dr. Horváth Zoltán.

Az a bizonyos alagsori lakás a Mária utcai Bányász Művelődési Házban volt, egy-két héttel később azonban már az Ifjúság útja 7/a számú panelház egyik kilencedik emeleti lakásában találkoztak a formálódó közösség tagjai. Lőrincz Péter feleségével, Mártával utazott le minden héten Budapestről szolgálni, Isten Igéjével erősíteni a fiatal hívőket. A házaspár egy idő után Pécsre költözött, hogy az egyre gyarapodó gyülekezet pásztorlásával járó feladatokat el tudja látni. Munkájuk nagy növekedést eredményezett a következő években. Az Ifjúság úti albérlet után egy kicsit nagyobb albérlet következett az Egyetem utcában: itt egy másfél szobás lakásban már negyvenen zsúfolódtak össze egy-egy istentisztelet során. Az újjászületés igazságainak betöltéseként a vízkeresztségeket is itt tartották, a fürdőszobában álló hatalmas vaskádban.

A harmadik Magyar Köztársaság kikiáltását követő napokban a hívők tágasabb bérleménybe költözhettek, a Bolgár Néphadsereg útján (a mai Siklósi úton), a temetővel szemben béreltek ki egy napközi otthont, ahol már kényelmesen elfértek – egy darabig. Egyre több fiatalt vonzottak ugyanis az istentiszteletek: különösen az egyetemisták körében vált egyre népszerűbbé a dinamikus igehirdetés és dicséret.

A pécsi Hit Gyülekezete története

A kép a napközi otthonban készült, valamikor 1990-ben

1990. augusztus 12. nevezetes dátum a közösség életében. Ekkor rendezték meg a „Gyere ki a fényre!” című zenés keresztény fesztivált a Káptalan utcai Szabadtéri Táncszínen, ahol az alternatív zenei felhozatalból leginkább a korábbi önpusztító életéről ismertté vált Pajor Tamás (ex-Neurotic) is fellépett volt Európa Kiadós zenésztársaival, akik eddigre már megtértek, és „fűnek-fának” erről beszéltek, erről énekeltek. A koncert hatására 260 ember adta át az életét a Názáreti Jézusnak, a következő héten pedig közülük mintegy százan meg is keresztelkedtek a Nevelési Központ uszodájában. Ezt követően betöltekeztek Szentlélekkel is, ami abban az időben kriminális tettnek minősült, legalábbis a titkosszolgálatok befolyása alatt álló média képviselőinek szemében. Ez sem tántorította azonban el a fiatal hívőket attól, hogy továbblépjenek a választott úton. A jelentős létszámbeli növekedésnek

köszönhetően újra egy nagyobb teremre volt szükség. 1990 szeptemberétől a Bázis Dél-dunántúli Építőipari Vállalat Szántó-Kovács János utcai dísztermét (a későbbi JPTE színháztermet) bérelte ki a gyülekezet. Mintegy két év múlva már 400-an zsúfolódtak itt össze egy-egy istentisztelet során. Ebben az időben küldtek ki igehirdetőket a környező városokba is: Szekszárdra, Mohácsra, Bonyhádra, Komlóra, Sásdra, Szigetvárra és Barcsra, ahol rövid idő alatt szintén virágzó közösségek jöttek létre. 1992 januárjában vásárolta meg a gyülekezet első saját tulajdonú ingatlanját, egy 200 négyzetméteres belvárosi lakóházat a Mária utca 29. alatt, amit rövid idő alatt impozáns imaházzá alakítottak át. Ezt követően további lendületet vett a közösség növekedése, számos országos rendezvényt is Pécsett tartott a Hit Gyülekezete. 1994 áprilisában, egy országos rendezvénysorozatba illeszkedően került sor az „Oly korban éltem én…” elnevezésű emlékestre a Pécsi Nemzeti Színházban, a vidéki zsidóság deportálásának 50. évfordulója alkalmából.

A pécsi Hit Gyülekezete története

Istentisztelet az átalakított Röviköt teremben, valamikor 1996-ben

1995-ben a Városi Sportcsarnokban több ezer férfi részvételével indult a Hűség Lovagjai elnevezésű országos evangéliumi férfimozgalom. Ebben az évben új helyre költözött a gyülekezet, hiszen az addig használt színházterem már szűknek bizonyult. A Megyeri út 62/a szám alatt egy régi nagyvállalat, a Röviköt raktárcsarnokát alakították át ezer fős rendezvényteremmé, ahol a mai napig zajlanak a rendszeres istentiszteletek. Ekkortájt, a kilencvenes évek közepén jött el istentiszteletre egy kertvárosi szipus tinédzser, hogy megnézze, hova jár az édesapja. A történet ma már közismert: megtért, abbahagyta a szipuzást, a balhékat, újra elkezdett focizni. PMFC, majd a Fradi, aztán a Premier League, Európa Liga döntő és sok-sok felejthetetlen pillanat a magyar válogatottban, legutóbb éppen egy régóta várt nemzetközitorna-szereplésen a portugálok ellen. Gera Zoltán ma nem tud úgy végigmenni a Király utcán, hogy ne állítanák meg ötméterenként egy szelfire, aláírásra, vagy csak egy egyszerű kézfogásra… itt, Pécsett mindenki tudja, hogy honnan indult.

Az alábbi videóban egy Gera Zoltánnal készült interjút nézhettek meg, ami 20 évvel ezelőtt, 1997-ben készült a pécsi Gyülekezeti csarnokban:

Sokak élete vett hasonlóan pozitív fordulatot a pécsi Hit Gyülekezetében, akik lézengő, céltévesztett, bűnöző életmódot hagytak maguk mögött, és az igehirdetés hatására ma már boldog, kiegyensúlyozott életet élnek. Közéjük tartozik például Kocsis Zsolt is, aki a rendszerváltás évei után az ukrán maffia helyi „régióvezetője” volt; megtérése után viszont családot alapított, ma pedig már egy saját tulajdonú kertészeti vállalkozást vezet. Közösségünk másik tagja, dr. Horváth Zoltán közéleti tevékenységében bizonyult sikeresnek, egy választási ciklus (2002–2006) során Pécs alpolgármestereként igyekezett hozzájárulni a város fejlődéséhez.

Az ezredforduló idején rendszeres műsorral jelentkezett a Pécs TV-n a Hit Gyülekezete, melyben megosztotta a hitéletével kapcsolatos aktuális híreket, és személyes élettörténeteken, csodás gyógyulásokon keresztül mutatta be a hit működőképességét olyan időszakban, amikor az országos média épp a szektakampánytól volt hangos. Nagy hangsúlyt fektetett a helyi gyülekezet is a bibliai családmodell erősítésére, amelyben központi szerepet kap a hűség, az egymás iránti elkötelezettség, a felelősségvállalás és a gyermekek szeretete. Sok keresztény házaspár 3-4 gyermeket is örömmel vállalt, de jó példával járt elöl a gyülekezet lelkésze is, aki feleségével időközben nyolc gyermeket nevelt fel. Nem csoda, ha egy idő után felvetődött egy saját, keresztény szemléletű iskola gondolata.

A következő években az intézményesülésre helyeződött a hangsúly. A közösség áldozatvállalásának és adományainak köszönhetően egy több részletben megvásárolt irodaépületet alakítottak át, amelyben 2004-ben indult el a neves reformátorról, Sztárai Mihályról elnevezett általános iskola. Az első évben három osztállyal, 54 gyermekkel induló intézménybe ma már 150 gyermek jár. A bibliai erkölcsi normákra épülő oktatási-nevelési tevékenység színvonalas szakmai munkával párosul, amely kiváló teljesítményre sarkallja a diákokat: legutóbb például a Bolyai Matematikaverseny országos döntőjében 8. helyezést értek el hatodikos diákjaink. Az intézmény továbbtanulási mutatója is kiemelkedő, a tanulók 98 százalékát felveszik a továbbtanulásra első helyen megjelölt középiskolákba. A szakmai munkát kiválóra minősített képzőművészeti oktatás valamint zeneoktatás színesíti. 2007-ben szintén saját erőből alapított egy háromcsoportos óvodát a gyülekezet, amely Kertvárosban, a Viktória utcában működik.

A pécsi Hit Gyülekezete már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a szegények és rászorulók megsegítésére. A hideg időkben minden évben meleg ételt és ruhát oszt az utcákon, gyakorta juttat friss kenyeret a szegényeknek, rendszeresen szervez véradást, részt vesz katasztrófahelyzetek elhárításában is – például a Dunai árvizeknél –, de immár három alkalommal tartott teltházas jótékonysági hangversenyt is a Kodály Központban a Vidám Szimfonikusokkal. E jószolgálati tevékenység 2009-ben öltött szervezeti formát: a segélyszervezet ma „Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata, Pécs” néven működik, és a helyi gyülekezet tagjainak önkéntes adományait osztja szét a rászorulók között. A város kulturális életéből is kiveszi részét a gyülekezet. Fiatalokból álló kórusa, a Wing Singers Gospel Choir 2015-ben nagy sikerrel szerepelt az épp Pécsett rendezett nemzetközi kórustalálkozón, a XIX. Europa Cantat-on is.

Részlet Dr. Páva Zsolt polgármester úr 2016. 10. 30-i, “Emlékezz rám, hogy élj!” című jótékonysági koncerten elhangzott beszédéből:


“Ez a közösség bizonyította, hogy képes összetartani, képes a nagy közösséget: a várost is segíteni, ha a helyzet úgy hozza. Én mint polgármester büszke vagyok rá, hogy ez a közösség nagyon régóta, lassan harminc éve működik Pécsett, egyre erősebben, és egyre eredményesebben.”

Időközben a gyülekezet vezetése is változott. Lőrincz Pétert Szekszárdra, majd Kaposvárra nevezték ki lelkésznek, de távoli országokba – például Kambodzsába és Ruandába – is kiküldte a Hit Gyülekezete az evangélium hirdetésére. 2006-tól a korábbi presbitérium vette át a vezetési feladatokat, amely egy évtizeden át igazgatta a közösség életét. Ebben az időszakban további

országos rendezvényeket tartott Pécsett a Hit Gyülekezete: 2008 és 2010 nyarán a Pont Érted Csináljuk! elnevezésű rendezvények keretén belül a nyári időszakban egy héten át minden nap Pécs és a környező városok utcáin, terein hirdették az evangéliumot az ország különböző településeiről érkezett hívők. E rendezvények csúcspontjai a Széchenyi téren több ezer érdeklődő előtt megtartott koncertek voltak.

2011-ben került megrendezésre a gyülekezet első zenei konferenciája az akkor megépült Kodály Központban. Közel ezer zenész és énekes, köztük a Vidám Vasárnapból jól ismert művészek jöttek Pécsre az ország minden tájáról, illetve az országhatárokon túlról is. Emlékezetes esemény volt az ekkorra szervezett Friderika megakoncert, szintén a város főterén. A konferencia fővédnöke és kiemelt előadója Németh Judit volt.

Ez idő tájt újabb szolgálati területet is felvállalt a közösség: Pécsett, Komlón és Mohácson is evangéliumi roma gyülekezeteket alapított. A 2013/14-es tanévtől kezdődően teológus végzettségű hitoktatókat küld ki a gyülekezet világi iskolákba a hit- és erkölcstan órák keretében bibliaismeretet tanítani, és ugyanebben a tanévben kezdte meg működését a Pécsi Tudományegyetemen a Hit Gyülekezete Egyetemi Lelkészsége is dr. Szabó András egyetemi lelkész vezetésével.

2016 augusztusában nagy horderejű változás történt a gyülekezet életében: Németh Sándor országos vezető lelkész dr. Hack Pétert és feleségét, Mártát nevezte ki a pécsi Hit Gyülekezete élére. Dr. Hack Péter lelkészi feladatai mellett az ELTE Állam- és Jogtudományi karának oktatójaként dolgozik, feleségével együtt mindketten tanítanak a Szent Pál Akadémián, a Hit gyülekezete teológiai felsőoktatási intézményében. A lelkész házaspár szolgálata új lendületet adott a helyi gyülekezet fejlődésének. Mindeközben elkezdődött a gyülekezet rendezvénytermének a korszerűsítése is, ahová továbbra is szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

A pécsi Hit Gyülekezete története

2017

Egy 2001-ben, a pécsi Hit Gyülekezetéről megjelent cikket az alábbi linkre kattintva olvashattok el: http://www.ujexodus.hu/riport/gyulekezes_delen