Keszthelyi Ifjúsági Konferencia a pécsiek szemével

Keszthelyi Ifjúsági Konferencia a pécsiek szemével

Keszthelyi Ifjúsági Konferencia a pécsiek szemével

A Keszthelyi Ifjúsági Konferencia a fiatalok számára „a nyár csúcspontja” vagy „minden évben az a hét, amit a leginkább várok”, mindezekből egyértelműen megállapítható, hogy az idén július 17-től 24-ig tartó rendezvényről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, valamint felesége, Német S. Judit immár tizenegyedik alkalommal szolgáltak egy héten keresztül a fiatal felnőttek generációja felé.

Tanításaik mindig egy vagy két jelentős és aktuális téma köré csoportosulnak. Ez a 2017-es évben sem alakult másképp. A hét elején azokról a történetekről esett szó, melyek során az Ószövetség idejében maga a Messiás jelent meg (ezeket hívjuk Krisztofániáknak). A szerdai nap folyamán Németh S. Judit a Szent Szellem ajándékairól és azok megnyilvánulásairól beszélt. Másnap Sándor pásztor Jézus Krisztus szolgálata alatt tapasztalható kenet működésére tért ki, majd ezután több példát mutatott arra, hogy a Szent Szellem munkája hogyan nyilvánult meg az apostolok korában.

A pénteki nap különlegességét az adta, hogy egy délután erejéig a tábor a kisapáti Diska majorba települt át. Ahogy a legtöbb alkalom, ez is imával és dicsérettel kezdődött, csakhogy ezúttal mindez szabad ég alatt zajlott, ami hatalmas élményt jelentett mindenki számára. Itt érződött igazán, milyen az, amikor 1600 fiatal egy emberként szívvel-lélekkel dicséri az Urat, mivel Keszthelyen két külön légtérben szoktak tartózkodni a résztvevők, egyik felük egy nagy sátorban, másik a gyülekezeti épületben.

A vasárnapi záróesten – a tervezett téma, az egység és az ökumenizmus helyett- Pál apostol missziós útjának három fő állomásáról esett szó, illetve azok szellemi hátteréről. Délután egy rendhagyó eseményre került sor Keszthely főterén: közel száz keresztény fiatal táncolt az odasereglő hatalmas tömeg előtt, Pajor Tamás jól ismert dalát kántálva, hogy „majd zúgja sok pesti srác, hogy Jézus a Messiás”. Este sor került egy másik érdekes újításra, a „Mit tudsz teShow?” vetélkedőre, melyben a részvétel egy megfelelő telefonos applikáció letöltésével minden táborozó számára lehetővé vált, igencsak csábító nyereményekkel kecsegtetve a versenyzőket. A fődíj ugyanis egy izraeli tanulmányút, a második helyezett jutalma pedig a következő évi ifjúsági konferencia megfinanszírozása volt.

A hétfő délelőtti ima és dicséret fantasztikus zárása volt a konferenciának. A résztvevők alaposan felbuzdultak arra, hogy aktívabb szellemi életet éljenek a következő táborig eltelő röpke hónapok alatt is, nem feledkezve meg az új barátokkal való kapcsolatfenntartásról sem.

Keszthelyi Ifjúsági Konferencia a pécsiek szemével

A pécsi delegáció

Íme néhány vélemény a pécsi fiataloktól:

Pasitka Janina:

Legelső táborom alkalmával előre figyelmeztettek az idősebbek, hogy naponta órákat fogok sorban állni. Rémült arcot vághattam, mert szükségét látták annak, hogy megnyugtassanak: ez a legjobb lehetőség a barátkozásra. Valóban nem gyakran fordul elő, hogy egy hét leforgása alatt az ország majdhogynem bármely pontjáról érkező, istenfélő testvéreinkkel ismerkedhetünk meg. Olyan jó értelemben tömény egy ilyen hét, hogy egy évre elegendő szellemi löketet ad.

Kati Gergely:

Idén voltam másodszor a keszthelyi ifjúsági konferencián, nekem nagyon tetszett a tábor […] Ebben az évben nem volt vendégelőadó, de ez nem baj, mert Sándor és Judit nagyon alapos tanítást adtak cserébe. Jó volt a tábor hangulata, könnyen lehetett új barátokra szert tenni és a meglévőkkel minőségi időt eltölteni. Nagyon jó időnk volt a tábor ideje alatt, amiért hálát adhatunk az Úrnak […] Kisapátiban […] természetközelben voltunk, távol a város zajától. Örülnék neki, ha jövőre ott lenne az ifjúsági konferencia megrendezve.

Grósz Szilárd:

Nagyon izgatottan vártuk feleségemmel, Rékával az idei egy hetet Keszthelyen, hiszen az idei volt az első, hogy kislányunkkal, Karolinával vettünk részt a táborban. Hihetetlen élmény egy héten át, korunkbeli keresztény fiatalokkal tölteni az időt. A vigyázóknak külön köszönet jár, ugyanis az ő segítségük nélkül kivitelezhetetlen lett volna, hogy mi is részesei tudjunk lenni a fantasztikus tanításoknak. Fizikailag fáradtan, de szellemileg megerősödve érkeztünk haza. Jövőre Kisapátiban…!

Viski Szimonetta:

Az előadások nagyon építő jellegűek voltak, szerintem nagyon nagy kiváltság, hogy Németh Sándor és felesége tartották az előadásokat, kifejezetten örültem, hogy őket hallgathattam egész héten. A szabadidős programok során egyszerre sok fiatalt be tudtak vonni a játékokba. Az én nagy kedvenc helyem a chill sátor lett, ahol babzsákokon ülhettünk, és szuperül lehetett itt barátkozni is […] Nekem még például a vetélkedő tetszett nagyon, jó ötlet volt, sokat lehet belőle tanulni, szívesen részt vennék majd benne jövőre […].

Pasitka Ármin:

Rendkívül jó hely arra, hogy mind Istennel, mind a testvéreinkkel ápolni tudjuk a kapcsolatot.

Eilingsfeld Dóra:

A nyár csúcspontja. Jó érzés kizökkenni a mindennapokból, és egy héten keresztül csak a Bibliával foglalkozni; és persze hatalmas élmény, amikor 1600 fiatal együtt dicséri Istent.

Futó Bettina:

A keszthelyi ifjúsági konferencia minden évben az a hét, amit a leginkább várok. A nyitó alkalomtól a záróestig minden program felejthetetlen. Az idei év számomra legemlékezetesebb eseménye az evangélizációs tánc volt Keszthely főterén, ahol közel 100 fiatal tette le együtt a voksát Jézus Krisztus mellett az Ő Igéjének mindenki előtt való vállalásával. Csodálatos volt! Jövőre is ott a helyem.

Pasitka Janina írása