Zombi kütyüfüggő mamahotel császárok vagy normális emberek?

Zombi kütyüfüggő mamahotel császárok vagy normális emberek?

Y/Z generációk: Zombi kütyüfüggő mamahotel császárok vagy normális emberek? – Különben is, mYnek cYmkéznek mYnket? – Bereczki Enikő előadása 2017. március 28. 19.00 óra, Tk klub

Az általános „Mi az a generáció?” és „Miért és kik állítottak fel generációs elméleteket?” „Van ezeknek egyáltalán jogosultságuk?” és  „Kiket sorolnak ezekbe a kategóriákba (vannak a generációkban)?”   kérdések tisztázása után pörgős előadást hallhattunk a népszerű blogger, anyuka, ifjúsági szakértő, ember legyen a talpán, aki felsorolja  az érdemeit, mert ide sem fér (türelmesebbek a cikk alján olvashatják, tudják, tessék legörgetni a kütyüjüket), szóval ennek a sokoldalú előadónak a szájából. De a multifunkcióra vagy sokoldalúságra/sokrétűségre szükség is lesz, ha már a feltételezett kütyüfüggő mamahotelcsászárok meg zombiemberek világában járunk. Mindezt a TK klubban. Ha nem voltál ott, sajnáld.

Zombi kütyüfüggő mamahotel császárok vagy normális emberek?

Pörgős előadást hallhattunk a népszerű blogger, Bereczki Enikő szájából

Az előadás elején a generációkról esett szó általában, majd részletesen megtudhattuk, hogy milyenek az építők, a baby-boomerek, az X-ek, az Y-ok és az alfák.

Az építők az 1946 előtt születtek és szülői és társadalmi minta alapján nevelkedtek. Életüket nagy részben a szocializmus és a világháborúk okozta családi traumák határozták meg. Általában az első munkahelyükről mentek nyugdíjba.

A baby-boomerek 1946 és 64 között születtek, új kultúrát teremtettek maguknak, nagy munkabírásúak, lojálisak, kitartóak.

Az „X-ek” 65 és 79 között születtek, jellemző köztük a diplomahalmozás, két jövedelmű családba születtek, ezért „kulcsos gyerekekként” is ismerhetjük őket. A rendszerváltás idején váltak nagykorúvá. Digitális bevándorlók.

A „Z-k”: digitális bennszülöttek A gazdasági és társadalmi változásokra már gyerekkoruktól kezdve minden eddigi generációnál nagyobb befolyást gyakorolnak, a marketing-szakemberek az ő „lájkjaikra” vadásznak. Nevüket az online felületeken és közösségi oldalak között történő folyamatos ugráló „életmódjuk” nyomán a  „zapper”- ugráló szóból is eredeztetik.

Nagyon aktuális és friss témáról esett tehát szó, ezt illusztrálandó, a terem kis híján zsúfolásig telt érdeklődőkkel és szinte minden korosztály képviseltette magát. Vitára ugyan nem került sor, a különböző kérdések formájában azonban kifejeződtek a különbségek, hasonlóságok és a nézőpontok is.

Egy kisfilm keretében betekinthettünk a jövőbe is.

Az is kiderült, hogy mennyi mindent lehet egy ismeretlen emberről a Facebook profilján keresztül kideríteni.

A multitasking terén ütköztek az elvek és a gyakorlat: attól, hogy hatékonynak tűnik, vajon jó-e a multitasking? Nem, mert szétszórttá tesz. De mégis mindenki ezt csinálja…

Szükség van a csöndes, elmélyült figyelemre. És az a generáció, akinek ez nem adatott meg? Velük mi fog történni? Be lehet pótolni az elmaradásokat?

És mi lesz az Y-ok agyi idegsejtjeivel? Végleg elhalnak és csak a hüvelykujjuk lesz fejlett? Vagy képesek normál agyi idegberendezkedéssel is sikeresen működni?

Zombi kütyüfüggő mamahotel császárok vagy normális emberek?

Nagyon aktuális és friss témáról esett tehát szó, ezt illusztrálandó, a terem kis híján zsúfolásig telt érdeklődőkkel és szinte minden korosztály képviseltette magát

Milyen lesz a világunk 10 év múlva?- a kérdés felmerülése során videón keresztül elutaztunk a jövőbe.

Miért hívjuk a mostaniakat kreatívaknak, ha mindent készen kaptak? Vajon a kreativitás az önállóan kitalált dolgokra vonatkozik vagy pedig egyszerűen a már meglévő virtuális sablonok felhasználása és ezáltal a mindennapi élet kényelmessé tétele kreativitást jelent?

Ilyen kérdésekkel dobáltuk meg előadónkat és kíváncsiskodtunk arról, vajon hogyan is lesz tovább. Miután az Y és a Z generáció internetes élete volt az asztalon, egy új oldalról is megközelítettük a helyzetüket. Rájuk vár majd a nyugdíjrendszer közelgő válságának megoldása. Vajon eleget tesznek majd ennek a kihívásnak? És ha az Ő gyerekeik is „mamahotelben” akarnak majd élni? El tudnak tartani egyszerre két generációt? A hamburger generáció nem lapul ki a „szendvics” közepén? (A szendvics két oldalán vannak a szüleik és a gyerekeik). És vajon ők maguk kibújnak a kényelmes mamahotelekből és meg akarják oldani ezeket az óriási kihívásokat?

Egy biztos, ez az este a Gutenberg és a Zuckenberg galaxis közötti óriási szakadékot nem volt hivatott áthidalni, viszont jó néhány szemet meg fület, illetve chatablakot kinyitott arra, hogy átsandítsunk egymás furcsa és távoli bolygóira és ne csak elmenjünk a másik generáció tagjai mellett, hanem kipróbáljuk, átvegyük a  nyelvét, szemszögét és egy kicsit közelebb kerüljünk egymáshoz. A személyes véleményalkotást a kedves olvasóra bízzuk, akármelyik generációba is tartozik, a cikkírója pedig reméli, hogy nem csak az Y-ok értették, miről kütyül.

Akinek kinyílt a google-szemüvege az előadás alatt, az nyugodtan csipázzon a panpeterstop.blog.hu-ra vagy ha még nagyobb információs éhség jött létre benne, kattintson a generationdilemmas.com-ra.

Ha pedig azért olyan klasszikusan és retorikusan hallatná az igazi hangját, ami a torkában van vagy hallgatná másokét, vagy már bejárta a pécsi hegyeket-dombokat, kultúrprogramokat és még mindig üres egy kicsit az élete, vagy elfogytak az el nem olvasott levelei a Facebook szájtján és igazi emberekkel is összefutna, nem csak online, látogasson el a TK klub legközelebbi előadására, melynek tartalma legyen meglepetés. (Jel-/szó:-zene/-est) Szeretettel várjuk!

Zombi kütyüfüggő mamahotel császárok vagy normális emberek?

Bereczki Enikő a Pécsi Tudományegyetemen szerzett angol nyelv és irodalomból bölcsész diplomát. Jelenleg is tanít angol nyelvet a Bornemisza Péter Gimnázium felnőttképzési tagozatán és egy főiskolán szaknyelvet. Korábban az Országos Közoktatási Intézetben az idegennyelv-tanulási kutatásokat végzett és oktatási szakértőként is tevékenykedett. 2010 –ben a közoktatásról az ifjúsági területre irányult figyelme. Több rendezvényt szervezett fiatalok bevonásával (ELTE), illetve alapítványoknál (Ökostarthttp://www.okostart.hu/ trénerként férjével képzéseket tart. 2012-től a Nemzeti Családügyi és Szociális Intézet Ifjúsági Programiroda, majd a Tempus Közalapítvány Erasmus+ Ifjúsági Irodájának külső ifjúsági szakértője. Munkája során több száz EU-s közoktatási és ifjúsági pályázat bírálatát is végezte. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó Pán Péter, STOP! (panpeterstop.blog.huhttp://panpeterstop.blog.hu nevű blogját 2015-ben indította el. Cikkeit több ezren olvassák és más fórumok is megosztják, megjelentetik (atv.hukulturpart.hu, HETEK, hvg.humoderniskola.huhappyfamily.hu).  A Szent Pál Akadémia Teológia Karának levelezős hallgatója.  SZPA-s tanulmányai rengeteg inspirációt jelentenek munkájában.  Jelenleg szövegírással is foglalkozik, férjével 3 gyermeküket nevelik.

Scherer Dorottya összefoglalója

Mentés