Tisztelet a hősöknek! No. 2.

Tisztelet a hősöknek! No. 2.

Tisztelet a hősöknek! – 2017. november 4.

November 4-én délután Pécsett, az északi várfalsétányon található kopjafa emlékműnél méltóságteljes városi megemlékezésre került sor. Az 1956-os forradalom leverésének nemzeti gyásznapján a Hit Gyülekezete pécsi közössége – sok más helyi szervezettel együtt – ismét koszorút helyezett el a nemzeti szabadságunkért harcolók emlékére.

A forradalom helyi vonatkozású történéseire különösen büszkék lehetünk mi, pécsiek, hiszen – ahogy Dr. Páva Zsolt polgármester a beszédében el is mondta-, 1956-ban, a “Mecseki láthatatlanok”-nak nevezett forradalmi csoport tartotta magát legtovább az országban a szovjet birodalmi túlerővel szemben. Soha nem fogták el őket, és csak 10 nappal a forradalom leverése után, a Dráván átkelve, Jugoszláviában tették le a fegyvert.

Tisztelet a hősöknek! No. 2.

Nekik, nekünk, magyaroknak, nem volt soha csupán “térkép e táj”. És ezt az elhangzó Radnóti vers igazán szenvedélyesen üzente ez alkalommal is…

A Mecseki láthatatlanok példája ma is rámutat arra, hogy


“a magyar nép volt az egyetlen, aki az 1945 utáni hatalmi struktúrát megkérdőjelezve fegyverrel szállt szembe a szovjet birodalommal Európában… Az ezeréves államiságunk alatti folyamatos próbatételeknek köszönhetően erős immunrendszerünk fejlődött ki a hódításokkal szemben. Bármilyen színezetűek is azok, már messziről megérezzük a birodalmi politikák szagát, ami mozgósítja önvédelmi reflexeinket.” 


/Mészáros István László – A legyőzhetetlen forradalom, http://www.hetek.hu/velemeny/201710/a_legyozhetetlen_forradalom/

Lejegyezte: Baji Tamás

Fotók: Szabó Áron