Te tudsz a jó dolgoknak őszintén örülni?

Te tudsz a jó dolgoknak őszintén örülni?

Te tudsz a jó dolgoknak őszintén örülni?

Vannak, akik erre képtelenek. Ha jó hírt hallanak valakiről, kényszert éreznek arra, hogy felhívják a figyelmet az illető gyengeségére. Vagy tesznek egy rosszmájú megjegyzést.

– Képzeld, XY-t előléptették a munkahelyén!
– Hát, egy biztos: tud helyezkedni…

– A Sárinak lett vőlegénye!
– Micsoda? De ő még olyan éretlen!

– De jó, felújítottak egy utat!
– Persze, ez csak egy látszatberuházás.

A szív bőségéből szól a száj – mondja a Biblia. Ha nem jó a szíved, akkor nem tud kijönni belőle őszinte elismerés, öröm, és hála. Akkor is, ha objektív szempontból jó dolog történik. A negatív hozzáállás olyan, mint egy árnyék, ami mindenre rávetül.

Nem lehet, hogy egy kicsit… vagy nagyon… irigy vagy? És ezért nem tudsz örülni a sikerének? Ezt könnyű lecsekkolni.

Gondolj arra, hogy egy nagy sikert ér el. Saját ingatlanja vagy új autója lesz. Beindul a vállalkozása. Megkérik a kezét. Felveszik az egyetemre. (Oda, ahova te szerettél volna bejutni, de nem sikerült.) Mindenki előtt elismerik a teljesítményét, az érdemeit. Tudnál te ennek szívből örülni? Vagy kínlódnál? Szinte hallhatóan csikorognának a fogaid? Nem lehet, hogy gyűlölöd a mostani kormányt, ezért még ha valami valóban jó történik, akkor sem tudsz annak örülni? A gyülekezetekben is vannak ilyen emberek.

– De jó volt most a dicséret!
– Igen, igen, de azt a béna dalt miért énekeljük?

– Milyen klassz, hogy van egy új táborhelyünk!
– Igen, szép, de miért ott és nem itt van?

– Jó, hogy megjelent ez a könyv!
– Jó, de XY témáról kellene inkább kiadni könyveket.

Legyél konstruktív tagja a közösségednek! Miért kell mindig kötekedned? 😆

Minden jó hírt meg lehet mérgezni rossz hozzáállással. A keserű beszédű emberek rombolnak. Kioltják a reménységet, a bizalmat embertársaik lelkében. Te ne légy ilyen ember. Örülj az értékeknek! Ismerd el mások érdemeit!

Járulj hozzá, legyél konstruktív tagja a családodnak, a munkahelyednek, a gyülekezetednek.

Persze, hogy mindenkiben vannak hibák. Biztos, hogy nem tökéletes a gyülekezeted sem (amióta te is csatlakoztál, azóta már tuti nem az – szokták viccesen mondani). Nincs szent politikusokból álló, ideális kormány sem. De attól javulni fog a helyzet, ha te erre folyton rámutatsz?

Istentől rendelt ideje és helye és fóruma van a konstruktív kritikák megfogalmazásának. És ideje van annak is, hogy tudjál örülni annak, ha valami jó dolog történik a környezetedben! Ha felszabadul benned a hála, jobb emberré leszel! A hálás emberek szeretetreméltó, vonzó emberek. Nem lesz részed annyi elutasításban sem, ha te is ilyenné válsz. Mi ne legyünk IgenIgenDe emberek! 😀

Pátkai Mihály írása

FORRÁS: PÁTKAI MIHÁLY FACEBOOK OLDALA