“A szexuális botrányok ráirányíthatják a figyelmet egyes intézmények romlottságára”

"A szexuális botrányok ráirányíthatják a figyelmet egyes intézmények romlottságára"

Dr. Hack Péter volt a Hit Rádió vendége

Dr. Hack Péter, az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi tanszék vezetője volt a Középpont című műsor egyik vendége, aki a szexuális zaklatással vádolt dékán, Mikonya György ügyével kapcsolatban adott interjút.

A tanszékvezető a botrány kirobbanásával kapcsolatban elmondta, hogy bár egyetemi tanárként nem örül az ilyen esetek előfordulásának a magyar egyetemeken, annak viszont igen, hogy ezek megfelelően vannak kezelve – utalva a 2014-es ELTE gólyatáborban történt szexuális erőszak után összeállított belső Etikai Kódexre, amelynek összeállításában ő is részt vett. Ezen Etikai Kódex alapján folytatott le az etikai bizottság egy korrekt és törvényes eljárást a dékán ellen, melynek végén Mikonyát elbocsátották az egyetemről. Hack hozzátette, hogy a közreműködésének is hála a 2014-es elhíresült botrány óta már nem tartanak a jogi karon gólyatáborokat, ezek helyét olyan orientációs napok vették át, amik kizárólag professzinális szakmai keretek között zajlanak, mindennemű szexuális töltetű játéktól vagy feladattól mentesen. – írja a hitradio.hu

Hack Péter az interjúban azt is elmondta, hogy az ilyen esethez hasonló szexuális zaklatásokat sajnos nagyon nehéz bizonyítani, mivel az esetek jelentős részében nem keletkezik semmilyen külső sérelem, amit bizonyítékként fel lehetne használni az eljárásban, illetve általában olyan helyzetben követi el tettét a zaklató, ahol nincsenek szemtanúk.

A Weinstein-ügy kapcsán kirobbant, és vele együtt számtalan neves szakembert maga alá temető zaklatási botrányt Hack a Példabeszédek könyvében olvasható találó Igehellyel jellemezte:

kívánatosabb a jó hírnév a nagy gazdagságnál

utalva arra, hogy a hosszú évekig megbecsült színházi és egyetemi szaktekintélyek jó hírneve egyik pillanatról a másikra megszűnt és megszégyenülten voltak kénytelenek egy életpálya után eltűnniük.

Arra a kérdésre, hogy a kidőlt csontvázak és az össztársadalmi felháborodás jelenthet-e visszatartó erőt a potenciális szexuális ragadozók körében, Hack egyértelmű igennel felelt. Mint kiemelte, szembetűnő, hogy a Weinstein ügy már több hete folyamatosan címlapon szerepel a világ vezető hírcsatornáiban, így még az is értesülhetett az ügy részleteiről, aki egyébként nem rendszeres hírfogyasztó. Hozzátette, ezek az ügyek leleplezhetik Hollywoodnak és más kulturális intézményeknek a képmutatását – akik mindezidáig morálisan kioktatták a világot – és ráírnyíthatják a figyelmet ezen intézmények romlottságára. Ez a romlottság pedig abban áll, hogy rengeteg feltörekvő, tehetséges színész gondolja teljesen normálisnak és a karrierje szempontjából célszerűnek, ha lefekszenek a producerrel, a rendezővel vagy a színházi igazgatóval. Mostantól ezek a ragadozók valószínűleg el fognak gondolkozni egy-egy közeledésük előtt: mi van, ha ez a fiatal színész veszi a bátorságot és kiteregeti az újságíróknak a dolgot?

Hack azonban az érem másik oldalára is felhívta a figyelmet. Elmondta, egyáltalán nem szerencsés helyzet, hogy az újonnan kirobbant, szóbeszéd alapú esetek kapcsán a közvélemény automatikusan inkább az állítólagos áldozat pártjára áll. Példaként felhozta annak az Alabamában induló republikánus jelölt esetét, akit nemrég azzal vádoltak meg, hogy 30 évvel ezelőtt egy kislányt zaklatott. A politikus természetesen hevesen tagadta a vádakat, bizonyítékokkal pedig azóta sem tudtak szolgálni a rágalmazók.

(Forrás: Hit Rádió)