Sárkányhajóztak a pécsi ifjak

Sárkányhajóztak a pécsi ifjak

Sárkányhajóztak a pécsi ifjak

Pécsen a július végét, augusztus elejét általában nagy kánikula jellemzi, azonban idén egy kisebb lehűlés volt tapasztalható, amely előnynek bizonyult a soron következő ifiprogram, a sárkányhajózás szempontjából. A fiatalok szép napsütésben, de nem forróságban szállhattak be a 21 fős hajóba, hogy megtanulják egy újfajta módon a közösségen belüli egyetértés és összhang fontosságát. Annak ellenére, hogy ez a mondat elcsépeltnek tűnhet, a sárkányhajózásban ennek a két dolognak a hiánya igen plasztikusan láthatóvá válik az által, hogy a hosszú és vékony csónak elveszti stabilitását, ingadozni kezd, az evező fiatalok lapátjai összeakadnak, így végső soron nem halad a hajó.

Az összhang megteremtése nem bizonyult könnyű feladatnak, ám a szűk egy órás tréning végére már valóban egy csapatként tudtunk együtt dolgozni. A jó hozzáállást maga az edző is kiemelte a program felnőtt szervezőjének, Molnár Tihamérnak, aki elmondta, hogy kevés társaság jön hozzájuk, akikkel ilyen jól lehet együtt dolgozni, tehát végső soron a pécsi ifjak „csillagos ötös” értékelést kaptak.

Sárkányhajóztak a pécsi ifjak

A hajózás után lehetőség nyílt a tó körül sétálni, valamint csobbanni egyet -akinek volt erre indíttatása- majd az ebédet követően sor került a nap második fontos programjára is. Pálmai Zsolt közgazdász tartott egy rövid előadást a pénzügyi alapismeretekről, mely során először beszélt a Biblia alapján a tized, az alamizsna és az adomány fontosságáról, személyes bizonyságokkal alátámasztva, hogy ezek az évezredes törvényszerűségek ma is ugyanúgy működnek. Szó volt az állampapírokról, a kötvények és részvények világáról, valamint a hitelekről, szakemberként megvilágítva ezek előnyeit és hátrányait egyaránt.

A józanság és a türelem fontosak ahhoz, hogy képesek legyünk jól gazdálkodni a vagyonunkkal, amit fiatalként jó minél előbb elsajátítani. Zsolt beszélt -szintén a Biblia nézőpontjából- a kezességről és a másoknak való kölcsönadásról is, az előbbit nem ajánlva senkinek, az utóbbiban pedig kiemelve azt, hogy annyi pénzt érdemes csak kölcsön adni, amennyit, ha mégsem fizetnek vissza, az nem fogja az embert megviselni, és keserűvé tenni.

A sárkányhajózás és a pénzügyi alapismeretekről szóló előadás is olyan készségek és tudás elsajátításában segítettek, melyek valóban a hasznunkra lesznek az életünk további szakaszaiban.

Ezúton is köszönjük Molnár Tihamérnak és Pálmai Zsoltnak, hogy megvalósulhatott ez a nap!

Pasitka Ármin beszámolója