Protokoll és illemtan előadás

Protokoll és illemtan előadás

 Protokoll és illemtan előadás – 2018


„Mindenkinek mindenné lettem, hogy minden módon megtartsak némelyeket.” ( 1Korintus 9,22)


Keresztényként fontos odafigyelnünk a viselkedésünkre, hiszen nem csak magunkat képviseljük, hanem az Egyházat is. Ennek fényében zajlott a fiataloknak szervezett Illemtan 2.0 című rendezvény, amely a tavalyi Illemtan-nap folytatása volt. A reggeli közös bibliaolvasás igékkel támasztotta alá az illem, az etikett és a protokoll ismeretének fontosságát.

Protokoll és illemtan előadás

A nap folyamán a fiatalok betekintést nyerhettek a protokolláris szabályok világába, megismerhették az öltözködés, köszönés, bemutatkozás, ajándékozás, kézcsók, tegeződés főbb szabályait, illetve apró trükköket, melyek segítségével a személyközi kommunikációban felmerülő lehetséges kellemetlenségek nagy része elkerülhető. Minderről meghívott vendégünk, dr. Szabó Patrik teológus, jogász tartott színvonalas előadást számunkra, aki Budapestről érkezett az ifjaknak rendezett programra.

Ebéd után protokoll-csapatverseny következett értékes nyereményekkel, ahol minden csapat szépen szerepelt. A délután folyamán a résztvevők gyakorlatban is kipróbálhatták tudásukat az ízléses terítés területén. A rendelkezésükre álló porcelán étkészletekkel, üvegpoharakkal és ezüst evőeszközökkel két csapatban teríthettek meg egy-egy asztalt, majd több érdekes antik tárggyal is megismerkedhettek a késbaktól kezdve a gyertyakoppintón át az aranypezsgőig.

Protokoll és illemtan előadás

A vállalkozó szelleműek elsajátíthatták a szalvétahajtogatás fortélyait is. Az ifjaknak szervezett részt rövid bemutató zárta a páskavacsoráról, annak tradicionális terítési módjáról és szimbólumrendszeréről.

Az interaktív program után dr. Szabó Patrik egy második, immár nyílt előadást tartott a helyszínen a gyülekezet tagjainak a kultúrközi kommunikációról, melyben kitért arra, hogy a kommunikációnak milyen hivatalos szintjei vannak, valamint, hogy ezeket hogyan befolyásolja egy-egy eltérő kultúra. Előadását a mintegy száz fős közönség  nagy érdeklődéssel hallgatta.

Protokoll és illemtan előadás

A nap házigazdái Hetesi László és felesége Orsolya voltak. Az Illemtan 2.0. értékes tartalommal szolgált a fiatalok számára, és amellett, hogy sok fontos és hasznos információval gazdagította a jelenlevőket, a rendezvény magával ragadó, izgalmas közösségi élményt is jelentett a résztvevőknek.

Hetesi Patrícia beszámolója