A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

III. PÜNKÖSDI TŰZ FOCIKUPA – PÉCS – 2019. JÚNIUS 10.

2019. június 10-én, Pünkösd hétfőn immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a családi nappal egybekötött Pünkösdi Tűz Focikupa. Az idei tornára minden eddiginél több, 19 csapat fogadta el a pécsi Hit Gyülekezetének a meghívását. A tizennyolc, újjászületett keresztény labdarúgókból álló csapaton kívül, a Magyar Zsidó Hitközség brigádja is elfogadta a pécsiek invitálását. Baji Tamás, a pécsi Gyülekezet képviseletében külön köszöntötte a távolról és közelről ideérkező csapatokat egyaránt, majd megemlékezett Gera Sándorról, Gera Zoltán édesapjáról, aki hetekkel a torna előtt költözött el közülünk az Úrhoz. Gera Sándor az elmúlt két évben a Pécs-Sínai Sasok csapatát erősítette, aki a tavalyi évben a mezőny legidősebb tagja volt.

A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

A szervezők négy csoportra osztották a társaságot. Az ’A’ jelű kvartettben kapott helyett a rutinosabb pécsi brigád, a Sínai Sasok, a tavalyelőtti torna bajnoka, a Szent Pál Akadémia FC, illetve két újonc társaság, a Nyíregyháza és a Budapest-Jetov csapata is ide került. Békésen indítottak a gárdák, ugyanis az első fordulóban a házigazda Pécs játszott döntetlent az SZPA-val, míg a Nyíregyiek a Jetov-val értek el 1-1-et. A második körben a Sasok folytatták a döntetlenek sorát a Budapest-Jetovval, miközben a másik pályán a Szent Pál Akadémia egy igen látványos mérkőzésen 7-3-ra legyőzte a nagyon távolról érkező Nyíregyháziakat. Eme csoport utolsó fordulójában bonyolódtak a szálak, ugyanis a Jetov 2-0-ra verte az SZPA-t, míg a Nyíregyiek 5-0-val ütötték ki a pécsieket. A Jetov nyerte a csoportot, másodikok a Szentek lettek, harmadikként a Nyíregyháza, míg negyedikként a Sínai Sasok jutottak tovább a csoportból.

A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

A ’B’ csoportban öt alakulat kapott helyet. Az újonc Bonyhádiakon kívül itt volt a mindig esélyesként érkező Balatonfüred, a Hit Rádióból már ismerősként ható Tribün FC csapata, a Pécs közeléből érkező mohácsi Gyülekezet brigádja és végül, de nem utolsó sorban a 2018-as Pünkösdi Tűz Focikupa bronzérmese, a Szombathely. A csoportot, az idei tornán először induló Bonyhádiak nyerték, akik három győzelem mellett egyszer kaptak csak ki 6-2-re attól a Balatonfüredtől, akik másodikként jutottak be a nyolcaddöntőbe. Csoport harmadik a Tribün FC lett, csoport negyedikként a Mohács végzett, míg a torna legnagyobb meglepetését a szombathelyi Hit Gyülekezete alakulata szolgáltatta azzal, hogy regnáló bronzérmesként már a csoportmeccsek után búcsúzni kényszerült.

A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

Az idei évben a legerősebbnek kikiáltott ’C’ csoportba sorsolták a házigazda Pécs fiatalabbik csapatát, de itt kaptak helyet az Inter Academy fiataljai, a Szent Pál Akadémia FC második számú alakulata, a debreceni Gyülekezet brigádja, sőt a Beer György által vezetett MAZSIHISZ legjobbjai is ebben a csoportban vitézkedhettek. Dr. Hack Péter, a pécsi Hit Gyülekezetének pásztora többször is a pálya széléről biztatta a srácokat, melynek meg is lett a következménye, ugyanis a pécsiek magabiztosan nyerték meg csoportjukat a Debrecen és az SZPA II előtt. Az Inter Academy két vereség után lendületbe jött és két győzelemmel tudott kozmetikázni a csoportbeli helyezésén. A Magyar Zsidó Hitközség futballistái nem vallottak szégyent, viszont idén meg kellett elégedniük azzal, hogy a csoportküzdelmek után nekik véget ért a torna.

A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

Az utolsó, ’D’ jelű csoportban szerepelt a II. Pünkösdi Tűz Focikupa győztese, a Budapest-Mun SE csapata. Ide sorsolták még a Siófokot és a Paksot, illetve két olyan alakulat is ebbe a csoportba került, akik most vettek részt először ezen a rangos keresztény focitornán, név szerint a Kiskunhalas és a Zalaegerszeg. A paksi Hit Gyülekezete csapata, kiegészülve néhány budapesti fiatallal, tekintélyt parancsolóan, mind a négy meccsüket megnyerve lettek csoportjukban az elsők. A regnáló bajnok Mun SE szintén magabiztosan, három győzelemmel jutott tovább, de bejutott még a nyolcaddöntőbe a kiskunhalasi és a siófoki egyesület is. A zalaegerszegi Hit Gyülekezetének a csapata idén először megízlelhette a torna remek hangulatát, de sajnos négy mérkőzés után nekik is véget ért a focikupa.

A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

Következhettek a nyolcaddöntők, ahol a csoportelsők más csoportok utolsóival, míg a csoport másodikok más csoportok harmadik helyen végzett csapataival mérkőzhettek meg a negyeddöntőbe jutásért. A két pécsi csapat egyaránt magabiztosan jutott tovább a legjobb nyolc csapat közé. A magukra régóta fiatalként gondoló Pécs-Sínai Sasok 5-2-vel ejtették ki a ’B’ csoportot magabiztosan megnyerő Bonyhádiakat, miközben a másik pécsi alakulat ötöt gurítva, egyet sem kapva jutott túl a balatonparti Siófokon. Szintén simán vette az akadályt a Szent Pál Akadémia és a Debrecen. Előbbi a Hit Rádió képviseletében itt lévő Tribünt ejtette ki, lemásolva a legendás angol-magyart (6-3), míg utóbbi a Kiskunhalas brigádjának parancsolt megálljt. Egy-egy gól különbség döntött a Jetov – Mohács (3-2), a Nyíregyháza – Balatonfüred (2-1) és az Inter Academy – Paks (2-1) mérkőzésen is. A nyolcaddöntő legpikánsabb meccsén a Szent Pál Akadémia második számú csapata 2-0-val kiejtette a legutóbbi aranyérmes, Budapest-Mun SE alakulatát.

A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

Az ’A’ és a ’C’ csoport erősségét mutatja, hogy eme két csoport négy-négy csapata jutott be a legjobb nyolc egyesület közé. A Szent Pál Akadémia – Inter Academy mérkőzés a rendes játékidőben dőlt el (3-2), azonban a másik három összecsapáson büntetők döntöttek a továbbjutók kilétéről, ugyanis mind a Jetov – SZPA II, mind a Debrecen – Sínai Sasok és mind a Nyíregyháza – Pécs 0-0-s végeredménnyel zárult. E három meccs után, a Budapest-Jetov, a Debrecen és a Pécs fiatalabb generációja csatlakozhatott a már továbbjutó Szent Pál Akadémiához a Final Fourba.

Az első elődöntőben a debreceni Hit gyülekezete csapata diadalmaskodott a Budapest-Jetov ellenfeleként. A hajdúságiak 3-0-val, magabiztosan jutottak tovább és várták ellenfelüket a döntőben. A másik ágon a házigazda Pécs csapata találkozott a Szent Pál Akadémia FC-vel. A pécsiek Grósz Szilárd és Vitális Milán góljaival kétszer is előnyhöz juttatták a hazaiakat, azonban a Szentek Cornides Krisztián és az ex-pécsi Horváth András találataival mind kétszer ki tudtak egyenlíteni, így következhettek a büntetők. Az első hetest a pécsi kapus óriási reflex mozdulattal hárítani tudta és mivel innentől kezdve mind a három játékos a házigazda csapatból értékesítette a saját maga büntetőjét, bejutott a döntőbe.

A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

Elérkeztünk a III. Pünkösdi Tűz Focikupa döntőjéhez, ahol a Pécs játszhatott a Debrecennel. A csoportjukban már egyszer összecsaphattak a felek, azonban ott 1-1-es döntetlennel ért véget a mérkőzésük. A focikupával egybekötött családi napra kilátogató sokaságnak is köszönhetően a döntőre az emberek körbeállták a pályát és hangos szóval szurkoltak a csapatoknak, természetesen elsősorban a ’Hajrá, Pécs!’ rigmust skandálva. A mérkőzés első felében a Debrecen tudta jobban érvényesíteni akaratát, aminek meg is lett az eredménye egy szép támadás végén (1-0). A második félidő utolsó öt percében a pécsiek szárnyra tudtak kelni, mint a saskeselyűk és előbb egyenlítettek, majd másodpercekkel a vége előtt berúgták a győztes gólt (2-1), így 2019-ban haza kerülhetett a vándorserleg, illetve a győztesnek járó mez garnitúra is az Alpas-Sport felajánlásából.

A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

A focikupa krónikájához tartozik még az is, hogy a bronzmeccsre nem került sor, ugyanis a Budapest-Jetov csapata sérülések miatt visszalépett a mérkőzés előtt, így a Szent Pál Akadémia játék nélkül lett harmadik.

A torna legjobb kapusa Laky Dániel, a Szent Pál Akadémia hálóőre lett. A kupa gólkirálya 11 góllal az a Vitális Milán lett, aki győri létére a pécsi csapatot segítette játékával. Neki még egy különdíj is jutott, hiszen Gera Zoltán, a focikupa fővédnöke felajánlott egy válogatott Gerás mezt is a legtöbb gólt lövő játékosnak. A Tűz kupa 2019-es kiírásának legjobb mezőnyjátékosa Kiss Roland lett a debreceni csapatból, aki a díja mellé még egy egyéves HETEK előfizetést is kapott a HETEK felajánlásából. A Fair Play díjat a Kiskunhalas csapata érdemelte ki, aki annak ellenére nem mondta le a tornát, hogy az utolsó pillanatban több játékosa is visszalépett a csapatban való szerepléstől  és épphogy csak ki tudtak állni. A Gera Sándor emlékére létrehozott,  ’A torna legidősebb tagjának’ járó különdíjat a mohácsi Gyülekezet játékosa, az 1961-ben született Pohl Róbert érdemelte ki.

A pécsi Hit Gyülekezete csapata nyerte a III. Pünkösdi Tűz Focikupát

A szurkolósereg a nap folyamán megbizonyosodhatott arról, hogy bizony a Hit Gyülekezete sem szűkölködik tehetséges labdarúgókból. Bízunk benne, hogy Gera Zoltán régi, Dávid-kupás példája láttán, itt is láthattunk olyan játékosokat, akik később akár a külföldi elitligákban is megállhatják a helyüket. Köszönjük a meghívást elfogadó csapatoknak a részvételt, jövőre várunk vissza mindenkit! Külön köszönjük a McNut-nak, az Alpas-Sportnak, az Üszögi Batthyány kastélynak és az Addi Kft.-nek a támogatását, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a nagyszabású futball torna.

III. Pünkösdi Tűz Focikupa első nyolc helyezett csapata:

1. Hit Gyülekezete Pécs
2. Hit Gyülekezete Debrecen
3. Szent Pál Akadémia FC
4. Budapest-Jetov
5. Szent Pál Akadémia FC II
6. Inter Academy
7. Hit Gyülekezete Nyíregyháza
8. Pécs – Sínai Sasok

(Fotók: Baji Blanka, Fekete Eszter, Akaró Rafael és Horváth Kristóf)

Publikálta Grósz Szilárd