Őszintén a 200 éve született Marx Károlyról

Őszintén a 200 éve született Marx Károlyról

Őszintén a 200 éve született Marx Károlyról

A köztünk élő Marx – ezzel a címmel tartott előadást május 7-én Morvay Péter közgazdász, publicista, műfordító a Pécsi Tudományegyetemen. Az UNIV-HELP egyetemi lelkészség által szervezett program aktualitását Marx születésének 200. évfordulója adta, de az előadás nem csak a német filozófus életével, hanem munkásságának máig tartó hatásával is foglalkozott.

Őszintén a 200 éve született Marx Károlyról

Az előadás iránti érdeklődést jelzi, hogy a több mint száz fős közönség mellett a közösségi oldalakon egy hét alatt mintegy 5000-en tekintették meg a programról készült két órás videófelvételt. Morvay Péter kiemelte, hogy az évfordulós megemlékezések és cikkek többsége azt jelzi, hogy ma Karl Marxot a baloldali és liberális értelmiség körében indokolatlan tisztelet veszi körül. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a németországi Trierben, a helyi evangélikus templomban tartott előadást, amelyen kijelentette, hogy Marx nem felelős a nevében elkövetett rémtettekért.

Az előadó szerint, ha igaz is lenne Juncker állítása – ami távolról sincs így – Marx saját munkássága is számos olyan destruktív és vállalhatatlan elemet tartalmaz, ami önmagában kizárja azt, hogy az utókor ünnepelje a filozófust.

Őszintén a 200 éve született Marx Károlyról

Morvay pontokba szedve és számos eredeti idézettel mutatta be, hogy Marx egész pályafutása során egy dologban volt következetes, mégpedig abban, hogy rombolni akart. Írásaiban szembefordult minden hagyományos értékkel és a társadalom alapját jelentő intézményekkel. Többek között fel akarta számolni a magántulajdont, a családot, a nemzeteket, a múltat, az morális igazságokat, a vallást és magát a zsidóságot is.

Őszintén a 200 éve született Marx Károlyról

Az előadás egyik legmegdöbbentőbb része Marx antiszemitizmusáról szólt, aki zsidó vitapartnereit gyakran a legdurvább rasszista és antiszemita jelzőkkel illette, sőt egyik művében, az 1843-ban megjelent A zsidókérdésről című írásában magának a zsidóságnak a felszámolását is szükségesnek tartotta, az általa kívánt “forradalmi” változások érdekében.

A teljes előadás itt tekinthető meg:

(Fotók: Dr. Szabó András és Grósz Szilárd)