Ne engedd, hogy kihasználjanak

Ne engedd, hogy kihasználjanak

Ne engedd, hogy kihasználjanak

Amikor az ember fiatal, könnyen ki tudják használni. Emlékszem, hányszor sétáltam bele a csapdába. Egy tapasztaltabb vagy ravasz ember könnyen le tudott manipulálni jó szándékú, de éretlen hívő koromban.


“…legyetek azért okosak, mint a kígyók és szelídek, mint a galambok.” (Máté 10:16)


Szelídnek szelíd voltam, de okos helyett nagyon buta, naiv, megvezethető. Hagytam, hogy dolgoztassanak, majd ne fizessék ki azt, ami járt volna. Nem írtam előre szerződést, mert úgymond “megbíztam” a másikban. És persze ráfaragtam. Sokszor.

Kereszténynek lenni nem egyenlő baleknak lenni.

Hagytam, hogy idősebb, akaratos üzlettársak, üzletemberek és ügyfelek ugráltassanak. Tele voltam hamis felelősségtudattal és megfelelési kényszerrel. Olyan is van, hogy egyébként nagyon jó emberek, keresztények lépnek át egy határt és próbálnak illegitim befolyást szerezni a lelkünk fölött. Időről időre megjelennek emberek, akik próbálják “átvenni az irányítást” a sorsod felett. Általában álcában érkeznek, hangzatos ígéretekkel, vonzó lehetőségekről beszélnek, magával ragadó vehemenciával igyekeznek meggyőzni, “bedarálni” téged az érdekeik kiszolgálásába.

Vagy barátnak kínálkoznak. Haverkodnak, együtt nevetnek veled, megértenek. És ki nem szeretne szeretve lenni? De az ilyen barátság egészségtelen, nem a Szentlélek vezetése szerint való, amiből csak vesztesen tudsz kikerülni. Ha nem vigyázunk, rossz társaságba keveredhetünk, és az egész életünk rossz irányt vehet fel, “gellert kaphat”. Jósafát is, milyen csodás pályát futhatott volna be, ha nem haverkodik össze és kerül rokonságba a velejéig gonosz és istentelen Akhábbal és Jézabellel…

Ne hagyd, hogy kihasználjanak. Ne legyél szolgalelkű. Te az Örökkévaló egyedi, speciális teremtménye vagy. Értékes vagy és fontos, egy isteni célra elválasztva.

Vannak Istentől rendelt szellemi tekintélyek. Az ilyen személyek felé való önkéntes és szereteten alapuló engedelmesség természetes, felszabadító és egyre áldottabbá, sikeresebbé, boldogabbá tesz. De ne hagyd, hogy egészségtelen lelki kötődések, erős pszichéjű és manipuláló emberek, ne adj Isten gonosz, ördögi emberek befolyása alá kerüljél.

Válogassuk meg bölcsen – a Szentlélek vezetésére, a belső békességre és a gyümölcsökre figyelve – a kapcsolatainkat, barátainkat, üzlettársainkat. Ha így teszünk, nem fogunk Jósafát hibájába esni, aki – bár istenfélő, de ezen a területen engedetlen emberként – végül az egész élete munkáját elvesztette.

Pátkai Mihály írása

FORRÁS: PÁTKAI MIHÁLY FACEBOOK OLDALA