Nagy sikerű főzőtanfolyam a fiatal hölgyek számára

Nagy sikerű főzőtanfolyam a fiatal hölgyek számára

Főzősuli – 2018

Július 17-én Szabó Herta szervezésében a lányok részt vehettek egy egész napos főző tanfolyamon. A lelkes jelentkezők két csoportra oszlottak, csoportonként két-két háziasszony konyháját látogatták meg a nap során, akik még a jelentkezőknél is lelkesebbek és kitartóbbak voltak.

Az egyik csapat délelőtt tíz órakor Márki Krisztina konyháján kezdte a napot Magyar Andrea társaságában. Az otthonos légkörben, hamar el is készültek az ételek. Többek között húsos és nutellás-banános palacsinták készültek, amelyek előállításának egyik kulcs mozdulatát, a palacsinta feldobását többen is megtanulhatták. Az ebéd sütése-főzése során fontos szempont volt, hogy a nyári hőségre tekintettel könnyű, ugyanakkor laktató étel készüljön, így minden bizonnyal az egyik legjobb recepttel készült Kriszta. Mindemellett kötetlen beszélgetésekre és közös dicséreténeklésre is sor került, amely nagyon jól megalapozta a nap hátralevő részét. A kis csapat jóllakottan és elégedetten vett búcsút Krisztáéktól.

Nagy sikerű főzőtanfolyam a fiatal hölgyek számára

A délután során Horváthné Komáromi Éva konyhájára látogattak, ahol mindenki örömére pizzát készíttethettek. A csapatot Éváék friss üdítővel és a nyár kihagyhatatlan gyümölcsével, görögdinnyével örvendeztették meg, így a pizzák feltéteinek kiválasztása és azok elhelyezése során mindenkinek szárnyra kelt a fantáziája. A pizzák szabadtéri elfogyasztását egy kis eső megpróbálta megakadályozni, ám a család tapasztalatának köszönhetően ez nem sikerült, így mindenki teli hassal és új ötletekkel tért haza.

Nagy sikerű főzőtanfolyam a fiatal hölgyek számára

A másik csapat is nagy örömmel várta a programot, mely a “Kóstold meg Amerikát” címmel lett meghirdetve. Délelőtt tíz órakor, miután mindenki megérkezett, elkezdődött a főzősuli. Kardos Ági és Ziener Böbe igyekeztek olyan ételeket választani, melyeket bármikor könnyedén el lehet készíteni, ha megéhezünk – így esett a választás a Corn Dog – KFC: Coleslow saláta – Brownie trióra. Mielőtt azonban elkezdték volna a gyakorlati képzést, megemlékeztek arról, mit ír az Ige a derék asszonyról, valamint a Korintusiakhoz írt első levél 10. részének 31. verse mit mond az étkezésről:


“Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek”.

Ezek után kis betekintést kaptak a bibliai időkben élők étrendjébe, amiből egyértelművé vált, hogy a legkedveltebb élelmiszerek gabonafélékből készültek, amiket különbözőképpen készítettek el. A programon különböző házi praktikákat is elleshetek az igazán szemfüles résztvevők: hogyan tüntethetjük el a hagymaszagot a kezünkről, hogy lehet zsírtalanítani a már kész sülteket, mit tehetünk, ha csomós lett a palacsinta tésztánk. Valamint megtanulhattuk azt is, mit tesz a só az ételekkel, mire jók a különböző fűszerek, milyen sorrendben célszerű elkészíteni a különböző fogásokat. A program végén felkerült a teríték is az asztalra, és hálaadással elfogyasztottuk a finom ételeket.

Nagy sikerű főzőtanfolyam a fiatal hölgyek számára

A délután során ez a csapat is ellátogatott Márki Krisztina konyhájára és ők is elkészítették a finom palacsintákat. A program sikerét talán az prezentálja a legjobban, hogy mind a háziasszonyok, mind a fiatal résztvevők még aznap délután elkezdték tervezni a következő év hasonló programját.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Szabó Hertának, hogy megszervezte számunkra a programot, illetve a kitartó háziasszonyoknak, hogy idén is sok újdonságot tanítottak és kellemes élményekkel gazdagították a nyarunkat.

Mogyorósi Anna beszámolója