Médiatúra a pécsi ifjúság számára

Médiatúra a pécsi ifjúság számára

Médianap – 2018

Gyönyörű napsütéses nyári napon, július 25-én közel 40-en indultunk útnak busszal Budapestre, hogy részt vegyünk az ifik számára szervezett „Médiatúrán”.  A kora hajnali kelést megkönnyítette az, hogy tudtuk: nemsokára egy egész napot a barátainkkal tölthetünk, úgy, hogy közben a Hit Rádió, az ATV és a Hetek magazin kulisszatitkaiba is kapunk egy kis betekintést.

A négy órás buszút közös Bibliaolvasással, imádkozással, és tartalmas beszélgetésekkel telt, no meg természetesen alvással. Buszunk tekintélyes méretéből adódóan több alacsonyabb hidat is ki kellett kerülnünk, így a célhoz nagy kerülő után jutottunk el. Sebaj, a váratlanul jött pesti városnézést senki sem bánta. 10 óra előtt pár perccel sikeresen megérkeztünk első úti célunkhoz, a Hit Rádióhoz. Itt Szobota Zoltán főszerkesztőtől hallhattunk érdekes tényeket a Hit Gyülekezete rádiójának múltjáról, jelenéről, tervezett jövőjéről és küldetéséről. Izgalmas volt azokról a látásokról tájékozódni, amelyek mentén új arculatot fog nyerni a Hit Rádió. Érdemes lesz hallgatni a rádiót, izgalmas változásokra számíthatunk! A helyszínen lehetőséget kaptunk a stúdiók szemrevételezésére is.

Médiatúra a pécsi ifjúság számára

Pár perccel később egy kis séta után már a szomszédos ATV székházában találtuk magunkat. Horváth Botond műszaki igazgatótól sok érdekességet tudtunk meg, például azt is, hogy az ATV épülete régen egy mozi volt. A látogatás során bemehettünk az ATV Start és az Egyenes Beszéd stúdiójába is. Utóbbinál két bátor jelentkező kipróbálhatta magát műsorvezetői és vendég pozícióban. A feladatuk az volt, hogy 3 percen keresztül folytassanak vitát egy belpolitikai témáról.

Médiatúra a pécsi ifjúság számára

A műsorvezetői asztalnál készített életvidám csoportkép után nagy megtiszteltetésben volt részünk, ugyanis élőben követhettük nyomon a déli híradó munkálatait a direktori szobából. Láthattuk, hogy mennyi apróságra kell odafigyelniük a háttérben dolgozóknak ahhoz, hogy zavartalanul menjen le élőben az adás. Érdekes volt tapasztalni, hogy az ott dolgozókat cseppet sem zavarta a 40 kíváncsi ember jelenléte, azzal voltak elfoglalva, hogy a műsor minden másodperce hibátlan legyen, amit tökéletesen sikerült is megvalósítani.

Médiatúra a pécsi ifjúság számára

Az ATV-nél eltöltött pár óra után ismét buszra szálltunk, de még nem Pécs volt az úticélunk, hanem a Hit Park, ahol egy kiadós és finom ebéd elfogyasztása után a Hit Gyülekezete országos közéleti hetilapjának, a Hetek szerkesztőségének vendégei lehettünk egy rövid időre. Benkő Gyula ügyvezető igazgató és az ott dolgozó újságírók rendkívül felkészülten és türelmesen mutatták be számunkra az újság célját, annak ellenére, hogy szerda lévén éppen a lapzárta zajlott. Igazi kuriózum volt, hogy láthattuk az első, 1997-ben megjelent lapszámot is, mely a mai ifjak számára oly idegen fekete-fehér formátumban került nyomtatásra.

Médiatúra a pécsi ifjúság számára

A kreatívabbnál kreatívabb figyelemfelkeltő címlapok megszemlélése mellett bepillantást nyerhettünk a tördelés munkafolyamatába is. Megtudtuk, hogy általában több címlapterv is készül, melyekből végül egy kerül kiválasztásra az adott héten. A szívélyes fogadtatás és a felhőtlen ott-tartózkodásunk után hab volt a tortán, hogy mindenki hazavihetett egy kiadványt az általuk odakészített kínálatból.

A tartalmas programok vége után elindultunk hazafelé. Rendkívül érdekfeszítő és lelkesítő volt fiatalként látni, hogy milyen fontos szerepe van Magyarországon annak, hogy mi, keresztények is tudjuk képviselni hitünket a médiában. Ahogy az Ige is írja: „Nem rejthető el a hegyen épült város.” Köszönjük a szervezőknek, Lukács Andrásnak és Ibolyának, és a kísérőknek, Horváth Eszternek és Pasitka Dórának, hogy lehetővé tették számunkra ezt az utazást, és köszönjük a Hit Rádiónak, az ATV-nek és a Heteknek,  hogy betekintést nyerhettünk a munkájukba.

(Fotók: Szabados Attila és Pasitka Ármin)

Horváth Máté beszámolója