Jótékonysági összefogás Pécsett

Jótékonysági összefogás Pécsett

Jótékonysági összefogás Pécsett

Erdélyi árvaházban élő 200 magyar árva gyermek megsegítésére rendeztek nem mindennapi jótékonysági gálaestet a pécsi Kodály Központban. A március 18-ai koncerten a műkedvelők láthatták a Pécsi Balett ősbemutatóját, világhírű operaénekesek és zenészek mellett pedig fellépett a pécsi VoiSingers kórus is! A nagy múltú jótékonysági koncert kezdeményezőjének, Szécsi Máté operaénekesnek a kérésére a pécsi Hit Gyülekezete is csatlakozott az adományozáshoz.

Jótékonysági összefogás Pécsett

A „Csibészek a Csibészekért” elnevezésű gálakoncerten a legnevesebb magyar operaénekesek léptek fel: Kolonits Klára, Wiedemann Bernadett és Kovácsházi István, a Magyar Állami Operaház vezető szólistái, továbbá az operaház erdélyi származású vezető baritonistája, a világ nagy operaházainak és a New York-i Metropolitan Opera ünnepelt sztárja, Molnár Levente is, valamint Szécsi Máté operaénekes. A világhírű énekesek műsorát a pécsi Dinyés Dániel zongoraművész kísérte. A jótékonysági koncerten a pécsiek számára közel sem ismeretlen, országos hírű VoiSingers kórus is meglepetésműsort adott!

A gálaest házigazdája Uhrik Dóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművész mellett Szécsi Máté operaénekes, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. programigazgatója és a nagy múltú jótékonysági koncert kezdeményezője volt, aki lapunknak elmondta, hogy az első koncertet a magyar árvák megsegítésére 1999-ben szervezte egy barátja kérésére.

Egyből beleszerettem ebbe a tiszta, őszinte ügybe és a csíksomlyói gyerekekbe. Már húsz éve támogatom őket, több jótékonysági koncertet szerveztem nekik Budapesten, Pécsen és Erdélyben is. A koncertek teljes bevételéből tartós élelmiszert, ruhákat, játékokat és műszaki cikkeket vásároltunk az árvaházakban nevelteknek, az igényeiknek megfelelően. Így lesz ez a márciusi gála után is – mondta az operaénekes, aki már több mint 15 alkalommal járt a csíksomlyói árvaházakban, hiszen ő is részt vesz az adományok átadásában.

Az árva gyerekek családi házakban laknak a nevelőikkel, egymással és egymásnak élnek, becsületesen, de sajnos mélyszegénységben. A jótékonykodók pénzadományaiból épült számukra egy asztalos- és egy autószerelő-műhely is, amelyekben majd, ha felnőnek, és szeretnének, dolgozhatnak is. Nagyon sokat dolgoznak ott továbbá azért is, hogy ezek a gyerekek, ha kikerülnek az árvaházakból, tanulhassanak, akár a felsőoktatásban is, de mindig szükségük van a segítségre, az adományokra – mondta Szécsi Máté.

Az operaénekes a pécsi Hit Gyülekezetét is felkérte, hogy csatlakozzon jótékonysági programjához. Ennek keretében – a Gyülekezet tagjainak adományát – nagy értékű tartós élelmiszer készletet adott ma át Agyaki Mónika, a pécsi HISZ vezetője Szécsi Máténak.

(forrás: pecsma.hu)