Jeruzsálem a világtörténelmi események gyújtópontja – Istentisztelet

Jeruzsálem a világtörténelmi események gyújtópontja - Istentisztelet

Jeruzsálem a világtörténelmi események gyújtópontja – 2017. január 22.

Hack Péter prédikációjának rövid összefoglalója:

Azok az események, amelyek Jézus szolgálatának idején történtek, foglalkoztatták Őt is, és a tanítványokat is. Intette őket, hogy ezekből is jussanak istenfélelemre. A pénteki olaszországi buszbaleset is arra kell, hogy ösztönözzön minket, hogy Isten kegyelmében még inkább higgyünk.

Ma különösen fontos tanulmányozni a próféciákat, leginkább azokat, amelyek Jeruzsálemről és Sionról szólnak. Várható, hogy ismét Jeruzsálem lesz a világban zajló események gyújtópontja. Donald Trump azt ígérte, hogy izraeli nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe fogja áttenni. Ez kiváltotta a palesztinok haragját, és fenyegetőznek.

A 2016. december 23-i ENSZ határozat célja az volt, hogy elfogadtassák a világgal: Jeruzsálem kizárólag a palesztinoké, ezért aki oda helyezi a nagykövetségét, az nemzetközi jogot sért. Jó dolog, hogy az ENSZ határozat érvényre juttatását Nagy-Britannia néhány kelet-európai ország segítségével megakadályozta. A segítők között volt Magyarország is.

Isten számára nagyon fontos Jeruzsálem. A város neve 768-szor szerepel a Szentírásban, Sioné 163-szor. Semmiféle helyettesítési elméletnek nincs bibliai alapja. A mennyei Jeruzsálem nem választható el a földitől. Amikor Jézus Krisztus az Olajfák hegyére veti majd lábait, a hegy ketté fog válni, és az onnan kifolyó víz meg fogja gyógyítani a Holt-tengert. Ez nem történhet meg Rómában. Ábrahám a Mórija hegyén készült feláldozni a fiát, és tette ezzel lehetővé, hogy Isten feláldozza az Ő Fiát, és ez is Jeruzsálemben történt.

Dávid elfoglalta Jeruzsálemet, majd fővárosává tette, és a frigyládát oda vitte fel. Isten helyre akarja állítani Dávid leomlott sátorát. Mikhál – Saul leányaként – nem Isten ügyét tartotta fontosnak, hanem saját pozícióját. A helyreállítás idején is lesznek Mikhálok. Isten szemében viszont azok lesznek kedvesek, akik örömmel, jó szívvel, önmagukat megalázva keresik Őt.

Mi azt állítjuk, hogy Isten és a város elválaszthatatlanul összekötődik. Jézus Krisztus erről a helyről fogja kormányozni a világot az ezeréves királyság idején és örökre megerősíti azt. A zsidók közel kétezer éve imádkoznak azért, hogy Isten állítsa helyre Jeruzsálemet. A gyülekezetünk rendszeresen indít tanulmányutakat Izraelbe. Isten az oda látogatónak a szívébe helyezi Jeruzsálem olthatatlan szeretetét. Gyakran vádolnak azzal, hogy cionisták vagyunk. Mi ezt a „vádat” nem utasítjuk vissza: tényleg azok vagyunk! Isten összegyűjtötte Izrael fiait, sőt fel is emeli népét. Az újkori Izrael kivétel nélkül minden háborút megnyert. Ez is jelzi, hogy az utolsó időkben élünk. Már csak egy valami hiányzik: a Templom a Mórija hegyén! Több bibliatanító szerint Isten óráján a másodpercmutató Jeruzsálem.

A Jelenések könyvében olvashatunk arról, hogy amikor megölik a két tanúbizonyságot, akkor sokan örvendeznek, mert gyötörték őket. Az utána következő események viszont a Menny Istenéhez térítik vissza az embereket. Az antikrisztus ravaszságával el fogja érni, hogy az emberek önként vessék alá magukat neki. A két próféta „gyötörte” az embereket. Ezt a konfliktust éljük már most is. A tiltakozóknak az a problémájuk, hogy nem élhetik már a felelőtlen parázna életüket. Tudnunk kell, hogy vissza fog még jönni az a világ, amely szerint bűn Isten Igéjét prédikálni. Az alkotmányunkba bekerült, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége. Ez nagyon nem tetszett Obama kormányának.

Jézus Krisztus Jeruzsálembe fog visszajönni. Az ítélet alapja az lesz, hogy ki hogyan viszonyult az övéihez. Ezért nagyon fontos az, hogy egy nemzet vezetői miként állnak hozzá Izrael ügyéhez!

Elhangzott igék:

  • Lukács evangéliuma 13:1-5
  • Sámuel próféta II. könyve 5:6-9
  • Sámuel próféta II. könyve 6:1-23
  • Zsoltárok könyve 48:1-15 és 122:1-9
  • Mikeás próféta könyve 4:1-13
  • Jelenések könyve 11:1-13
  • Pál apostol I. levele a Thesszalonikabeliekez 4:13-18
  • Máté evangéliuma 5:34-35 és 25:31-46

Hrabovszki György jegyzete