Ismét Budapestre került a serleg – II. Pünkösdi Tűz Kupa

Ismét Budapestre került a serleg - II. Pünkösdi Tűz Kupa

II. Pünkösdi Tűz Kupa – Pécs – 2018. június 9.

Elképesztő izgalmak után, a tavalyi ezüstérmes budapesti Mun SE csapata hódította el a vándorserleget a II. Pünkösdi Tűz Focikupán. De ne szaladjunk ennyire előre. Idén, immáron második alkalommal került megrendezésre ez a családi nappal egybekötött futball megmérettetés, amelyre ezúttal is 15 csapat fogadta el a szervező, pécsi Hit Gyülekezetének a meghívását. A torna fővédnöke, Gera Zoltán sajnos nem tudott megjelenni a rangos eseményen, azonban édesapukája – aki egyben a torna legidősebb játékosa is volt – hősiesen képviselte a Gera családot a pécsi Síniai Sasok együttesében. A csak és kizárólag újjászületett keresztény labdarúgókból álló csapatoknak külön köszönet jár, hogy kora reggel, több száz kilométerről is útnak indultak, annak ellenére, hogy az időjárás épp nem a szebbik arcát mutatta.

Ismét Budapestre került a serleg - II. Pünkösdi Tűz Kupa

A szervezők három csoportra osztották a tornára jelentkező alakulatokat, amelyek közül a legjobb csoportelső automatikusan bejutott a negyeddöntőbe, míg mindenki másnak, erősorrend alapján kieséses mérkőzést kellett vívni a legjobb nyolc csapat közé jutásért. Az ‘A’ jelű csoportban az Inter Academy fiataljai végeztek az élen, akik három győzelem mellett, az utolsó mérkőzésükön játszottak “csak” döntetlent a budapesti Roma Hit Gyülekezete brigádja ellen. Ez utóbbi csapat végzett a csoport harmadik helyén, hiszen jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a Szombathely megelőzte őket. A két hazai csapat közül a rutinosabb brigád, a Sínai Sasok voltak jelen ebben a csoportban, akik Dunaújváros keresztény labdarúgóit megelőzve végeztek a negyedik helyen.

A ‘B’ csoportban kapott helyet a tavalyi bajnok Szent Pál Akadémia FC csapata, akik nem kis meglepetésre három döntetlen mellett, csak egyszer tudtak nyerni, így a csoportjukban a harmadik helyen végeztek. Abban a csoportban, amit Balatonfüred magabiztosan nyert meg egy döntetlennek és három győzelemnek köszönhetően. A balatonpartiak és a budapesti Szentek közé Mohács fiataljai férkőztek, míg a csoport negyedik és ötödik helyén a Győr és a Siófok osztozkodott meg egymással.

Ismét Budapestre került a serleg - II. Pünkösdi Tűz Kupa

A ‘C’ jelű kvintettben vitézkedett a fiatalabbik pécsi csapat, akik ezúttal Pécs-Alpas néven indultak a bajnokságon. Két győzelemmel, egy-egy vereséggel és döntetlennel a csoport harmadik helyén végeztek. Az első helyet némi meglepetésre, a tavalyi 13. helyezett, Kecskemét kaparintotta meg, akik nem mellesleg egyenes ágon egyből be is jutottak a legjobb 8 csapat közé, ugyanis a csoportmeccsek után, a tizenöt együttes közül nekik lett a legjobb eredményük. A tavalyi döntős Mun SE a második helyen jutott tovább, míg a Gyöngyös és a Paks a negyedik és ötödik hellyel biztosították helyüket a rájátszásban.

A csoportmeccsek után következhetett az egyenes kieséses szakasz, amely jó sok izgalmat, meglepetést és büntető párbajt rejtegetett magában. A házigazda Sínai Sasok rögtön egy meglepetéssel indították a rájátszást, hiszen Mink Olivér és Mészáros Máté góljaival 2-1-es eredménnyel sikerült kiejteniük azt a Mohácsot, akik többek között a tavalyi bajnokot is megelőzték a csoportjukban. A magabiztosan csoportot nyerő Balatonfüred is megszenvedett az addig nem túl fényesen, ám hősiesen szereplő Siófok ellen. A balatonpartiak rangadóján nagy meglepetésre Siófok szerzett vezetést, ám a tavalyi gólkirály, Hollósi Mátyás újfent bebizonyította, hogy nem csak a védekezéshez ért. Grósz Szilárd passzából előbb egyenlített az első félidő végén, majd a végső sípszó előtti utolsó pillanatokban egy újabb Grósz-Hollósi összjáték után, utóbbi belőtte a győzelmet jelentő gólt.

Ismét Budapestre került a serleg - II. Pünkösdi Tűz Kupa

A rájátszás többi meccsén nem történt meglepetés. A I. Pünkösdi Tűz Focikupa bronzérmese, a Szombathely Durázi Dániel, míg az Inter Academy Takács Áron vezetésével jutott be a legjobb nyolc csapat közé. Előbbi együttes a Paks csapatát, utóbbi a Dunaújváros brigádját ejtette ki fölényes győzelemmel. A tavalyi döntősök is magabiztosan jutottak be a negyeddöntőbe. A budapesti Szentek a Gyöngyösi keresztényeket múlták felül (3-0), míg Tánczos Ferenc csapata, a Mun SE 2-0-val ejtette ki a győri Hit Gyülekezete futballcsapatát. A hazai szurkolósereg nagy bánatára, ám teljesen megérdemelten a budapesti Roma Hit Gyülekezete elintézte, hogy a negyeddöntőben már ne legyenek ott a pécsi fiatalok. Váradi József vezérletével a B.R.H.GY. 2-0-val ejtette ki a Pécs-Alpast.

A negyeddöntő párosítása újabb négy csapatnak jelentette a torna végét. Ezek közül a legnagyobb meglepetést a tavalyi kupagyőztes Szent Pál Akadémia FC szolgáltatta, akik 2-2-es döntetlen után, büntetőkkel alul maradtak a csoportjukat simán megnyerő Kecskemét ellen. A Balatonfüred-Mun SE találkozón szintén büntetőrúgások döntöttek a továbbjutóról. Szula János parádés védéseinek is köszönhetően, a 0-0-s rendes játékidő végén, a hetes rúgó párbaj után elcsendesedett a balatoni vihar, és a Tánczos alakulat betáncolt a legjobb négy csapat közé. Az Inter Academy a budapesti Roma Hit Gyülit ejtette ki egy végletekig izgalmas meccsen (2-1). A még versenyben lévő pécsi csapat, a Sínia Sasok a torna vége feléhez érkezve elfáradtak és egy gól gazdag mérkőzésen alul maradtak a csupa fiatalokból álló Szombathelyi alakulat ellen (5-3).

Ismét Budapestre került a serleg - II. Pünkösdi Tűz Kupa

A két elődöntő közül az egyik simán, a másik izgalmasan alakult. A kecskeméti Hit Gyülekezete együttese magabiztosan jutott be a döntőbe, miután 4-1-el kiejtette a Szombathelyieket. A másik mérkőzésen már fokozódtak az izgalmak, a tét nem volt kicsi: a döntőbe jutás. A MUN SE-Inter Academy összecsapáson utóbbit tartották esélyesebbnek, ám előbbi bebizonyította, hogy tavaly sem véletlenül jutott be a döntőbe. 1-1-es rendes játékidő után következhettek a büntetők, amit hihetetlen izgalmak után 10-9-re (3-3 büntetőt lőttek alapból) a MUN SE nyert meg és jutott a fináléba.

Ismét Budapestre került a serleg - II. Pünkösdi Tűz Kupa

A bronzmérkőzés előtt lett megrendezve a tizenegyesrúgó verseny döntője, ahová a nap folyamán bárki benevezhetett. Itt a házigazdák már jobban szerepeltek, ugyanis az első három helyezettet mind-mind pécsi csapatok adták. A II. Pünkösdi Tűz Kupa legidősebb játékosa, egyben a torna fővédnökének, Gera Zoltánnak az apukája, Gera Sándor nagy tettet hajtott végre azzal, hogy a tavalyi megmérettetéshez hasonlóan idén is a harmadik helyet tudta megszerezni, közel 50 induló közül. Második helyezett lett Szentgyörgyvölgyi Ruben a Pécs-Alapsból, míg az idei versenyt Mészáros Máté nyerte meg.

Itt még korántsem volt vége az izgalmaknak. Következhetett a bronzmérkőzés, ahol szintén büntetőrúgások döntöttek. A 2*13 perces Szombathely-Inter Academy találkozón 1-1-el végeztek a felek, ami után jöhettek a hetesek, ahol a szombathelyiek voltak a nyugodtabbak, így tavalyhoz hasonlóan idén is a harmadik helyet tudták megcsípni.

Ismét Budapestre került a serleg - II. Pünkösdi Tűz Kupa

A döntőn a MUN SE találkozott az Kecskeméttel. A napi formát tekintve egyértelműen az utóbbi tűnt az esélyesebbnek, azonban a budapesti csapat nem akart két év alatt két döntőt is elveszíteni. Férfias küzdelem után, hasonlóan a bronzmérkőzéshez, itt is 1-1-es döntetlennel záródott a mérkőzés, ami után természetesen ismét jöhettek a büntetők. A nap végső csatájának végső perceiben a MUN SE játékosainak voltak jobban helyükön az idegeik, így a 2017-es év elvesztett döntője után, 2018-ban hozzájuk kerülhetett a vándorserleg, illetve a győztesnek járó mez garnitúra is az Alpas-Sport felajánlásából.

A torna legjobb kapusa, a zsinórban három büntetőpárbajt megnyerő MUN SE csapatából Szula János lett, aki megvédte címét. A kupa gólkirálya, 11 góllal Durázi Dániel lett a Szombathelyből, aki ádáz csatát vívott az Inter Academy-s, végül 9 gólt szerző Takács Áronnal. Azonban az Inter Academy sem maradt különdíj nélkül, hiszen a Fair Play díjat neki ítélte oda a szervezőbizottság annak köszönhetően, hogy a fiatalok ilyen zord időjárásban, kora reggel vonattal indultak útnak, hogy itt lehessenek a megmérettetésen. A II. Pünkösdi Tűz Focikupa legjobb játékosának a kecskemétiek 10-esét, Szűcs Dominikot látták a szervezők.

Ismét Budapestre került a serleg - II. Pünkösdi Tűz Kupa

A szurkolósereg a nap folyamán megbizonyosodhatott arról, hogy bizony a Hit Gyülekezete sem szűkölködik tehetséges labdarúgókból. Bízunk benne, hogy Gera Zoltán régi, Dávid-kupás példája láttán, itt is láthattunk olyan játékosokat, akik később akár a külföldi elitligákban is megállhatják a helyüket.

Köszönjük a meghívást elfogadó csapatoknak a részvételt, jövőre várunk vissza mindenkit! Külön köszönjük a McNut az Alpas-Sport, és a személyes felajánlók támogatását, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a nagyszabású futball torna.

II. Pünkösdi Tűz Kupa első nyolc helyezett csapata:

1. Budapest – Mun SE
2. Kecskemét
3. Szombathely
4. Inter Academy
5. Budapest – Szent Pál Akadémia FC
6. Balatonfüred
7. Budapesti Roma Hit Gyülekezete
8. Pécs – Sínai Sasok

(Fotók: Baji Blanka, Fekete Eszter, Szabó Sára és Horváth Norbert)

Publikálta Grósz Szilárd