Ifjúsági fórum Dr. Pátri Lászlóval és feleségével

Ifjúsági fórum Dr. Pátri Lászlóval és feleségével

Ifjúsági Fórum a pécsi Ifjúsági Gyülekezetben


“Összeszámoltam és legalább 250 védőoltást adtam be nektek az elmúlt években, úgyhogy az esetleges fájdalmakért elnézést kérek!”

Egy orvos házaspár volt november 18-án pénteken a pécsi ifjúsági összejövetel vendége. Néhány frissítő dal után Dr. Pátri László házi gyermekorvos és kedves felesége, Dr. Pátri Eszter járási tisztifőorvos előadása közel hatvan lelkes fiatalt vonzott a pécsi Hit Csarnokba. A házaspár évtizedes kitartó munkája és szolgálata meghozta gyümölcsét: Pátri László mára egy országos szervezet, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnöke. Feleségével bibliai elvek szerint nevelik három gyermeküket, jó példával járva elöl a fiatalabb generáció számára.

Az általuk elmondott személyes bizonyságok és a nekik feltett kérdésekre adott válaszaik összefoglalása következik.

Megtérésük története

László ateista harmadéves orvostanhallgatóként 1990-ben hallott először Jézus Krisztusról. Semmilyen káros szenvedélye nem volt, szeretett regényeket olvasni, filozofálgatni, de érezte, hogy valami nagyon hiányzik az életéből. Ahogy a Biblia körüli „nagy titok” elkezdte érdekelni, meghívták egy keresztény gyerekekkel folytatott beszélgetésre, ahol rádöbbent, hogy nem ő az, akinek magyaráznia kéne Isten Igéjét, hiszen teljesen el van tévedve, akárcsak a tékozló fiú, akiről a fiataloknak beszélt. Ezután több helyre is invitálták különböző felekezetek képviselői. Így jutott el a Hit Gyülekezete pécsi összejövetelére, ahol világossá vált számára, hogy Isten az, aki az életét átformálhatja, ő a titok nyitja. Azonnal átadta az életét Jézus Krisztusnak.


„Azelőtt sohasem hallottam olyat, hogy valaki a Biblia alapján értelmezi a világot.” (P.L.)

Eszter Lászlóval ellentétben vallásos közegben nőtt fel Győrött, mégsem volt valódi személyes közössége Istennel. Amolyan családi szokás volt náluk a vasárnapi templomba járás. Akárcsak későbbi férje, Eszter is érezte a betöltetlen űrt a szívében. Az istenkeresés mellett vonzotta a lázadó kultúra. Megfogalmazása szerint Isten éppen időben, egy lejtő tetején avatkozott be az életébe, amikor három barátnőjével elmentek a győri Hit Gyülekezete legelső istentiszteletére. A lelkész által elmondottakat igyekezett megcáfolni magában, de egy idő után magával ragadta Isten Igéje. Ő is 1990-ben, tizenhat évesen döntött Isten mellett.

Istenképük változása megtérésüket követően

László el sem tudta képzelni korábban, mennyi terhet cipel a vállán, amíg ezek le nem gördültek róla megtérésekor. Isten létét és szeretetét az a békesség és jóság bizonyította számára, ami ekkortól a szívébe költözött. Orvostanhallgatóként tudta, hogy embereken fog segíteni, de újabb lehetőség nyílt meg előtte az életmentésre Jézus neve által.


„A könyörületesség, az együttérzés, a remény és a hit az, amit át lehet adni egy betegnek.” (P.L.)

Eszter vallásos istenképe egy törvénykező, fenyegető, büntető zsarnokot festett elé, mely kép gyökeresen megváltozott az Úrral való találkozása után. A félelem, ami addig eluralta, valahányszor Istenre gondolt, azonnal eltűnt az életéből. Megértette, hogy egy végtelenül kedves személyről van szó, aki törődik az emberrel, mindig jelen van az életében.


„Minden te utaidban megismered őt; akkor ő igazgatja a te utaidat.” (Példabeszédek 3:6)

Szent Szellem vétele

László két-három nappal azután kezdett el nyelveken szólni, hogy kézrátétellel imádkoztak érte Szent Szellem keresztségért. Nagy küzdelem volt ez a rövid időszak számára. A késlekedés miatti frusztrációt azonban fokozatosan szomjúság váltotta fel, míg végül betöltötte őt Isten Szelleme.

Eszter úgy emlékezett vissza, hogy körben álltak néhányan, akik még nem szóltak nyelveken, köztük ő is. Elhatározta, hogy addig nem megy haza, amíg be nem töltekezik Szent Szellemmel. Ekkor a szívében kapott egy képet Jézusról, amint feláll a trónjáról. Onnantól kezdve szól nyelveken.

Személyekről, akik segítették őket beállni a szolgálatba

Lászlót a gyülekezet tagjainak önzetlen, készséges szorgalma és tevékenysége ösztönözte arra, hogy ő is részt vegyen a szolgálatban. Németh Sándor folyamatosan inspirált, világos iránymutatást jelentő prédikációi és sokak mellett Reinhard Bonnke elveszettek felé való mély elkötelezettsége is hozzásegítette Lászlót az egyház munkájába való beállásra. Idősebb keresztényektől is sokat tanult. Arra a kérdésre, hogy mindig vidám, mindig felszabadult, úgy válaszolt, hogy szerinte a mosoly jó kommunikációs nyitás az emberek felé, ha kedvesek vagyunk, utána könnyebb az Ige talaján közérthetően beszélni Istenről, mely szintén egy szolgálat.

Esztert is lelkesítette a gyülekezetnek az a frissessége, lendülete, élményszerű színessége, amit a kommunizmus-sújtotta szürkeségben sehol máshol nem talált. A pécsi Hit Gyülekezete akkori lelkésze, Lőrincz Péter és Márta gyermekeire vigyázva megtapasztalta egy keresztény család mindennapjait. Itt megtanulta, hogy mi egy anya és egy apa, egy nő és egy férfi feladata; mindez nagy hatást gyakorolt rá, erős inspirációt jelentett. Derek Prince, Lydia Prince, T. D. Jakes, Kathryn Kuhlman és sok más kiváló ember tanulságos életútja is segített Eszternek bekapcsolódni a szolgálatba.

A karrier, a keresztény élet és a család összeegyeztethetőségéről, a munkahelyválasztás fontos döntéséről

László szerint minden szituációban megvalósul, hogy Isten megmutatja a helyes utat. Ez a munkahelyválasztás terén sincs másként. A lényeg, hogy ne veszélyként tekintsen erre a döntésre az ember, hanem egy megoldandó feladatnak lássa, amiben Isten a segítségére lesz, ha az ember is építi az Úr házát. László mindig is gyerekekkel akart foglalkozni és Isten mindig biztosított neki olyan állást, amit szeret csinálni.


„Az Istenre utaltságnak van kockázata. Vállald be, mert megtart téged!” (P.L.)

Eszter leszögezte, hogy a főállásbeli anya nem kevesebb annál a nőnél, aki munkát vállal. Elmondta, hogy mindig kicsiben kezdődik minden: nem egyszerre kerülünk bele a tanulás, munka, párválasztás, gyermeknevelés, szolgálat jelentette kihívásokba, hanem ezek az életutunk során fokozatosan fejlődnek ki, és így képesek leszünk ellátásukra; a lényeg Isten akaratát keresve mindig a következő lépés sikeres megtétele.


„Nem úgy működik, hogy van a munka és van a keresztény élet, hanem keresztényként végzem a munkámat.” (P. E.)


„Láttál-e az ő dolgában szorgalmatos embert? A királyok előtt álland, nem marad meg az alsó rendűek között.” (Példabeszédek 22:29)

Az Ifjúsági Fórum lehetőséget biztosított arra is, hogy a generációk közelebb kerüljenek egymáshoz, és ezt követően szorosabban kapcsolódjanak a Hit Gyülekezetéhez, de legfőképpen az Úrhoz.

Fotó: Pasitka Jonatán

Pasitka Janina beszámolója