Hack Péter: Isten igéje és az ahhoz való ragaszkodás – Regionális Ifjúsági Alkalom

Hack Péter: Isten igéje és az ahhoz való ragaszkodás - Regionális Ifjúsági Alkalom

A hosszú és egészséges élet titka, avagy a siker kulcsa: Isten igéje és az ahhoz való ragaszkodás – Regionális Ifjúsági Alkalom – 2018. augusztus 24.

Nyakunkon a nyár vége, közeledik az iskola. Augusztus 24-én, pénteken Dr. Hack Péter, a pécsi Hit gyülekezet pásztora tartott „nyárzáró” regionális ifjúsági istentisztelet, melynek rövid összefoglalója a következő sorokban olvasható:

Ma még tart a kegyelem időszaka, ezért még van lehetőségünk dönteni.

Még nem vagyunk olyan helyzetben, ahol a körülmények kényszerítenének bennünket. Van szabadságunk a választásra, a döntés hozatalra. A kérdés csak az, hogy jól, vagy rosszul döntünk; hogy a döntéseink közelebb visznek az Úrhoz, vagy eltávolítanak Tőle.

Lukács 10:38-42

A fenti igerészletben Márta és Mária történetével ismerkedhetünk meg, melynek legfontosabb üzenete a helyes választás, a helyes döntés.

Látszólag két jó cselekedet történik: Mária leült Jézus lábaihoz, Márta pedig a házi munkával foglalkozott. Tulajdonképpen Márta is jól tett, de Mária mégis jobban. Vannak olyan cselekedetek, amelyek külsőleg jónak tűnnek, de vannak, amik még annál is jobbak. A vendégszeretet jó tett, erre a Biblia is buzdít bennünket. Az ószövetség is megemlékezik Sára és Ábrahám vendéglátásáról, tehát ez jó téteménynek számít. Márta szerette volna Jézust méltó módon, tisztességesen megvendégelni. Nem követett el bűnt, de nem is a jobb részt választotta. Ebben a helyzetben ez a cselekedet ugyan szükséges volt, de e felett is vannak fontosabb dolgok, a jobb rész.

Hack Péter: Isten igéje és az ahhoz való ragaszkodás - Regionális Ifjúsági Alkalom

A kérdés az, hogy jól, vagy rosszul döntünk; hogy a döntéseink közelebb visznek az Úrhoz, vagy eltávolítanak Tőle

Mindig válaszd a jobb részt, tegyél erőfeszítést a jobb rész megszerzéséért!

Ez jár áldozattal, lemondással, de Isten azt mondja, hogy ezt válaszd, mert ez ad életet. Mária esetében ez úgy nyilvánult meg, hogy letelepedett Jézus lábaihoz és hallgatta a tanítást.


“Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten igéje által.” (Róma 10:17)


A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha van választási lehetőséged aközött, hogy eljössz az istentiszteletre, vagy inkább otthon maradsz tanulni, akkor válaszd az előbbit, mert azon keresztül jön az a mag az életedbe, ami később nagy és gyümölcsöző fává tud növekedni. Ez látszólag bolondság, de ne hagyd magadat a világ által elsodortatni és ne hagyd, hogy a világ megfosszon téged a jobb résztől.

Mária teljes figyelmét odaszentelte Jézusnak, kifejezte tiszteletét és tanítványi voltát azzal, hogy lábaihoz telepedett. A letelepedés, lenyugvás a tanítványi pozíciónak feltétele, ezzel jelzed azt Jézusnak, hogy most figyelsz rá, hallgatsz rá és tudod, hogy fogsz kapni tőle valamit.


“Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni”(Zsidó 11:6)


Azzal a hittel kell mindig Istentiszteletre menni, hogy Jézus szólni fog hozzád.

Más történetekben a tanítványok is, akik Jézus körül voltak rendszeresen letelepedtek, megnyugodtak, félre tették a dolgaikat, oda szentelték a figyelmüket Jézusnak, és ez volt az a pozíció, amiben az áldást tudták venni.

Hack Péter: Isten igéje és az ahhoz való ragaszkodás - Regionális Ifjúsági Alkalom

Ne hagyd magadat a világ által elsodortatni és ne hagyd, hogy a világ megfosszon téged a jobb résztől!

Ma olyan korban élünk, amikor a Sátán egyre hatékonyabban éri el azt, hogy az emberek képtelenek legyenek oda figyelni. Nem csak az Isten igéjére, hanem bármire.  Nagyon nehezen tudnak egy órán keresztül is egy bizonyos dologra odafigyelni. Szakmai tapasztalatok alapján rendkívül nehéz ma megragadni egy fiatalnak a figyelmét.

Példabeszédek 4:1-27

Hallgasd. Figyeld. Jegyezd meg. Tartsd meg. Szeresd.

Ahhoz, hogy életet tudj nyerni, az kell, hogy hallgass és figyelj az igére, tartsd meg és szeresd. Az élet Krisztus. Az élet Istennel való közösséget jelenti, nem a biológiai életet. Ahogyan Pál is mondja: nekem az élet Krisztus. Isten nem csak azt szeretné, hogy tartsd meg, hanem hogy szeresd is az ő beszédét. Mert amit az ember szeret, ahhoz ragaszkodik. Ha undor van benned az ige iránt, az egy rossz jel, szellemi rendellenesség. Ez már egy elrontott állapot, amiből ki kell törni erőfeszítés és akarat által.

Az internet, közösségi média óriási pusztítást végez a fiatalokban, sokkal erősebb függőséget hoz létre, mint a kábítószer.

A drog vagy alkohol függők előbb meg tudnak szabadulni, mint az internet rabságában lévők. Az ördög meg akar fosztani attól, hogy üdvösséged legyen Krisztus Jézusban. Az okos eszközök uralmat vettek az ember akaratán. Nem azt csinálják, ami az akaratuk, hanem azt, amit az eszközök diktálnak.

Az ige világosan megmutatja, hogy mi magunkat nem tudjuk megtartani, hanem az ige tart meg bennünket. A bölcsességet, ha felmagasztalod, felmagasztal téged. Isten beszédét kell felmagasztalni, mert Isten bölcsesség. Úgy sokasodnak meg az életed idejének évei, ha hallgatod és beveszed az ő beszédét.

Hack Péter: Isten igéje és az ahhoz való ragaszkodás - Regionális Ifjúsági Alkalom

Isten nem csak azt szeretné, hogy tartsd meg, hanem hogy szeresd is az ő beszédét

Isten beszéde, azaz a bölcsesség beszéde által tudod megkülönböztetni a jó és rossz utat. Így lesz, hogy nem fogsz tudni rossz döntéseket hozni.

Isten igéje csupa jó dolgot ígér azoknak, akik megtartják az ő beszédét: hosszú élet, egészség, megelégedettség, boldogság, felemelkedés.

A siker kulcsa az Isten beszédére való figyelmezés.

Példabeszédek 5:1-2

Őrizkedj attól is, ami rossznak látszik. Pajzs és páncél az ő bölcsessége.

Ha bölcsességre figyelmezel és értelmere hajtod a füledet, megóv téged a veszedelemtől, a lelki és testi károktól is.

Példabeszédek 7:24-27

Figyelmezz, hallgass. Ez a két kulcsszó. A gonosz előtt ne nyisd meg a gondolataid, ne nyisd meg a szemedet, ne add át magad.

Ameddig valaki nem tér meg szívéből, addig nem tud megszabadulni. A megtérés egy akarati döntés.

Jeremiás 13:15-17

A felfuvalkodott és a kevély emberekre ítélet jön. Mert Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosokon pedig könyörül. Istennek nem az a dolga, hogy folyton folyvást megbocsájtson. Nem igaz az, hogy bármit csinálhatsz, úgyis megbocsájt. Ez nem szeretet.

Aki szeret téged, az nem akarja, hogy azt csinálj, amit akarsz, hanem azt akarja, hogy azt csináld, ami életet ad.

Cél az üdvösség, örök élet, de ha jó helyen vagyunk, akkor kapunk visszajelzést már a földön is: ad nekünk bőséget, jóságot, egészséget, mert megígérte.

Zsidó 3:1-2

Aki Jézust megakarja ismerni, annak az Igét kell megismerni. Mert Ő az Ige. Úgy tudunk Krisztusra figyelmezni, hogy ketten vagy hárman egy akaraton egybegyűlünk és figyelmezünk rá. Ha figyelni akarsz rá, akkor az Igére figyelj.

1 Sámuel 3

Sámuel csodaként született meg Anna imájára Silóban. Anna, háláját kifejezve felajánlotta az Úrnak, hogy szolgálja Őt. Sámuel szolgálta is az Urat és egyik este, mikor a templomban, a frigyláda mellett aludt, szólt hozzá az Úr háromszor. Sámuel hallotta, hogy szólnak hozzá, de azt hitte Éli pap az. Éli nem hallotta Isten hangját, mert bűnös állapotban volt.

Ha bűnös állapotban vagy, nem tudod meghallani Isten hangját.

1 Sámuel 2:12-17

Éli és a papok nem hallgattak Isten szavára. Tehát ez volt az a bűnös állapot, ami abból indult ki, hogy nem hallgattak, nem figyeltek Istenre és ez olyan állapotba torkollott, amikor már nem tudták meghallani Isten hangját.

1 Korinthus 7:37

Szívbeli eltökélés szükséges. Tökéld el, hogy számodra az Úr az első. Hatalmat kell gyakorolni a saját akaratod felett. Az akaratot ugyanúgy fejleszteni kell, ahogy az értelmiségi szintünket is. Az akaratod fejlesztésével ellenállóbb leszel a bűnnel szemben is. Az akarat fejlesztéséhez alkalmas elhatározások példaképp lehetnek:

  • minden reggel olvass el legalább öt fejezetet a Bibliából
  • böjtölj heti rendszerességgel (csoki, kávé, teljes ételböjt, internet-bármi, ami fontos számodra)
Hack Péter: Isten igéje és az ahhoz való ragaszkodás - Regionális Ifjúsági Alkalom

A gonosz előtt ne nyisd meg a gondolataid, ne nyisd meg a szemedet, ne add át magad

A böjt lényege, hogy a számodra kedves dolgokat megvonod magadtól, hogy uralkodsz a szenvedélyeiden. Amennyiben kibírod, akkor a hatalom a te kezedben van, de ha nem, akkor az uralkodik feletted.

Legyen benned a Máriai elhatározás, hogy letelepszel Jézus lábaihoz és a jobb részt választod. Tudsz jó döntést hozni, hatalmad lesz az akaratod felett.

Mindig a jobb részt válaszd!

További elhangzott igék: 2 Mózes 15:26; 5 Mózes 4:30-31; 5 Mózes 15:4-7; 5 Mózes 28:1-2, 13, 15

(Képek: Fekete Eszter)

Bosnyák Boglárka beszámolója