Gasztronómiai nap és főzőverseny

Gasztronómiai nap és főzőverseny

Gasztronómiai nap és főzőverseny

Mi szervezők izgatottan és nagy örömmel készülődtünk napokon át a projektnapra. Kiválasztottuk azokat a recepteket, melyek alapján a fiatalok főznek majd, és megvásároltunk minden hozzávalót. Szerda reggel kilencre mentünk a Slyven Rendezvényközpont tankonyhájába, hogy előkészítsük-kiporciózzuk a kiválasztott receptekhez a hozzávalókat, valamint előkészítsük az előadások anyagát. Az ifjak 8 csapattal 18 fővel 10.00 órára érkeztek. Ezt követően közösen imádkoztunk a nap sikeréért.

Gasztronómiai nap és főzőverseny

A program első részében három előadást hallgathattak meg:

Balázs Zsuzsa a ’Torta és Desszert Manufaktúra’ tulajdonosa a piskóta különböző felhasználási lehetőségeiről beszélt az elkészítendő sütemények kapcsán.

Ezt követte Rácz-Kovács Krisztián séf molekuláris gasztronómiai bemutatója, egy valódi különlegesség, ahol a lányok megfigyelhették, hogyan lehet folyékony salátaöntetből golyókat formálni különböző kémiai folyamatokon keresztül, hogy még látványosabbá tegyünk például egy köretet. Később a „rettegett” rizottóról kaptak információt: az étel hazájában minden tájegységen más és más elkészítési módja van – ami nagyon felszabadította a leendő szakácsokat a kreatív gondolkodásra. Megtudhatták azt is hogy miért a sáfrány a világon az egyik legdrágább fűszer. A sáfrány, arany- narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. Törökországból származik. Csupán 0,08 gr eléréséhez nagyon sok bibe összegyűjtésére van szükség, és ez a gyűjtés csak kézzel végezhető, emiatt  olyan drága fűszernövény, és pont ezért mértékkel haszálandó a feladat elkészítése során. Krisztián mindenkit bátorított arra, hogy bár természetesen a receptet követni kell az ételek elkészítésénél, de legyenek bátrak akár eltérni a hagyományos gondolkodástól, és olyan megoldásokkal színesíteni az ételt, ami által még ízletesebb, még látványosabbá lesz az adott fogás.

Az első rész befejezéseként Gyuricza Ákos dietetikus, élelmezés-, és táplálkozás-egészségügyi szakértő, vállalkozó dietetikus, HACCP szaktanácsadó tartott előadást a helyes táplálkozásról kitérve a mai „divatos” étrendek (paleo, stb.) kapcsán arra, melyik vonal miért nem követendő. Beszélt az egészséges táplálkozás jeleiről, mi alapján lehet például megállapítani, hogy valaki egészségesen étkezik, vagy sem:

Külső jegyek alapján:

Bőr: egyenletes, rózsaszín

Köröm: fényes nem töredezett

Haj: csillogó, nem töredezett

Szem: tiszta fényes

Testalkat: életkornak megfelelő

Járás: ruganyos, egyenletes

Belső jegyek alapján:

Szív és érrendszer: pulzus normális, vérnyomás megfelelő

Idegrendszer: reflexek jók, pszichés állapot rendezett

Emésztőrendszer: normál emésztés

Szó volt arról, hogy táplálkozzunk minél változatosabban, kerüljük a túlzott zsírfogyasztást, ételeinket kevés sóval készítsük, hetente egyszer kétszer együnk csak édességet, naponta fogyasszunk fél liter tejet legalább – vagy ennek megfelelő tejterméket, naponta többször együnk nyers zöldséget, gyümölcsöt, fogyasszunk barna kenyeret, burgonyát, és lehetőség szerint naponta 4-5 alkalommal étkezzünk.

Összegzésként elmondta, hogy mindezeket ki kell egészíteni sok-sok mozgással, hogy hosszú ideig megőrizzük egészségünket és fittségünket.

Gasztronómiai nap és főzőverseny

A nap második részében a csapatok kétféle receptből húztak.

A jelentkezett csapatok felének ’Supreme csirke zöldborsós risottóval és erdei gombával’ elkészítése volt a feladata, a többieknek pedig ’Paella’-t kellett készíteni. Miután a főételek receptjeit megkapták, a desszertek receptjei sms-ben érkeztek. Öröm volt látni, ahogy várták és böngészték, vajon mi lesz a feladat.

Itt is elfeleződött a munka, négy csapatnak  ’Erdei gyümölcsös piskótatekercs citromos mascarponekrémmel’ kellett elkészítenie, míg a másik négynek pohárkrémet kellett alkotnia megadott alapanyagokból.

Nagy volt a sürgés-forgás a konyhában, sokuknak talán idegen volt az elektromos tűzhely is, ám a lányok hamar feltalálták magukat és lelkesen kezdtek a főzéshez-sütéshez. Mielőtt azonban hozzákezdtek volna a tényleges munkához, a séf és cukrászmester a receptek alapján átvette a csapatokkal melyik fázisnál mire kell figyelni – hogy kell például a csirkét előkészíteni, és milyen a jól felvert tojáshab.

Gasztronómiai nap és főzőverseny

Természetesen mi szervezők mindannyian a rendelkezésükre álltunk, folyamatosan kérdezhettek tőlünk menet közben, szívesen segítettünk. Hosszú és izgalmas foglalatosság után fél kettőkor készültek el a versenymunkák, gyönyörűen kitálalt ételeket szolgálhatott fel a két ifi segítő a zsűrinek. Amíg a zsűri kóstolt az étteremben, a csapatok a konyhában feszülten vártak az eredményhirdetésre.

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, mert valamennyi feltálalt étel ízletesen sikerült, kreatívan kiporciózva. Így hosszas tanakodás után tudtak csak döntést hozni, melyik csapat legyen az első, a második és a harmadik. Az eredményhirdetésre mindenki bevitte az étterembe a saját magának kitálalt ételt és asztalhoz ülve hallgatta meg a zsűri értékelését, méltánylását, valamint jó tanácsait a jövőre nézve.

Első díjként egy vándorserleg talált gazdára, az ’Arany Merőkanál Díj’, azonkívül egy finom sütemény elkészítésének lehetősége a Torta és Desszert Manufaktúra műhelyében. Második és harmadik díjként oklevelet kaptak a csapatok, továbbá közösen osztozhattak egy mousse tortán. Eredményhirdetés után imádkoztunk és közösen, vidám hangulatban megebédeltünk. Sajnos hamar elröppent az idő, ám hátra volt még a mosogatás valamint a rendrakás.

Miután az utolsó tiszta edény is a helyére került, úgy búcsúztunk el egymástól: „Jövőre ugyanitt!”

Gasztronómiai nap és főzőverseny

Supreme csirke zöldborsós risottóval és erdei gombával:

 

Hozzávalók 4 főre: supreme csirkemell: 4db (kb. 200 g/db), risotto rizs: 40 dkg, zöldborsó: 15 dkg, gomba: 20 dkg, vaj: 5dkg, parmezán, olíva bogyó: 10 dkg, szárított paradicsom: 3dkg, capribogyó: 2dkg, koriander zöld: 1cs, olíva olaj: 1dl, fűszerek

Elkészítés: A csirkemellet sózzuk és fűszerezzük. Mindkét oldalát kevés olajban aranybarnára sütjük, és az előmelegített sütőbe helyezzük. (165 fok, 20 perc).

Risotto: kevés vajon apróra vágott hagymát futtatunk, hozzáadjuk a risotto rizst. Elkeverjük, kevés alaplével felöntjük. Gyakori kevergetés mellett, az elpárolgott folyadékot pótolva 15 percig főzzük, a végén belekeverjük a maradék vajat, valamint a parmezánt.

Zöldborsó és erdei gomba: bármilyen formában elkészíthető. Egészben vagy pürésítve a risotto-hoz keverve, rászórva vagy a risotto tetejére locsolva, hideg pudingként mellé tálalva, vagy egyéb kreatív elgondolás formájában megvalósítható.

Szárított paradicsomos tapenade: az olívabogyót, a capribogyót és a szárított paradicsomot finomra aprítjuk. Kevés vágott korianderrel és olíva olajjal összekeverjük, és a risotto mellé locsoljuk.

Paella:

Hozzávalók 4 főre: csirkecomb: 4db, Cchorizo kolbász: 20 dkg, paella rizs vagy arborio 0,5 kg, articsóka: 20 dkg, kaliforniai paprika: 1db, hüvelyes borsó: 15dkg, passata (passzírozott paradicsom): 20 dkg, citrom: 1db, fűszerek: sáfrány, spanyol füstölt paprika, rozmaring, petrezselyemzöld

Elkészítés: A csirkecombok mindkét oldalát kevés olajban megpirítjuk, majd félretesszük. A maradék olajban megfutatjuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a kaliforniai paprikát és a hüvelyes zöldborsót. Pár percig pirítjuk, ezután hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, és további egy-két percig még pirítjuk. Hozzáadjuk a sáfrányt, rozmaringot és a füstölt paprikát, azt követően a chorizo-val és az articsókával együtt visszahelyezzük a csirkecombokat. Kb. 30 percig főzzük, később hozzáadjuk a rizst is. 10 perc főzés után, kisebb lángra vesszük és lefedve még 5 percig pároljuk, lekapcsoljuk, és pár percig még lefedve pihentetjük.

Köszönet a fotókért és videókért Kardos Fruzsinának és Somogyi Rékának.

Kardos Ági beszámolója