„Európa válsága tollért kiáltott!”

„Európa válsága tollért kiáltott!” - Író-olvasó találkozó Tarjányi Péterrel és Dosek Ritával

Író-olvasó találkozó Tarjányi Péterrel és Dosek Ritával

Kedden, december 6-án a pécsi Egyetemi lelkészség szervezésében a jakabhegyi úti TK Klubban író-olvasó találkozóra került sor, melynek meghívott vendégei Tarjányi Péter és Dosek Rita, akik legújabb kötetükkel, A terror stratégájával érkeztek. Szabó András, az est házigazdája köszöntötte az írókat és a közönséget, majd a Dunántúli Napló december 3-i számában megjelenő cikkel vezette föl a beszélgetést. A megyei napilapban Ibrahim Pecsevi szobrát ért rongálásról és a szoborállítás körüli vitákról olvashatunk, mely hátterében ugyanazon stratégiai lépések sorakoznak, mint amelyek a regény cselekményfáiban. Ezért is különösen aktuális olvasmány A terror stratégája című kötet.

Tarjányi Péter első pécsi könyvbemutatójuk lévén az összegyűlt rajongókra való tekintettel az elmúlt évek könyvtermését ismertette, melyek olvasásával átfogó ismereteket szerezhetünk a kontinens döntéshozási mechanizmusairól, válságairól és arról az alapvető törvényszerűségről, hogy a történelem itt él velünk, résztvevői vagyunk és bizonyos esetekben bele is szólhatunk. A történelmi kalandregény műfajától indulva a 2015-ös esztendőben kezdődő fordulatok késztették a szerzőpárost legújabb kiadványuk megírására.

„Európa válsága tollért kiáltott!” - Író-olvasó találkozó Tarjányi Péterrel és Dosek Ritával

Dosek Rita és Tarjányi Péter

De ki is a terror stratégája?

Az alkotók az emberi jellemek és helyzetek ábrázolásával világítanak rá a történésekre, s alkotásmódszerük elengedhetetlen eleme a gondolati azonosulás regényhőseikkel. Mély kutatásokon alapuló tapasztalataikból kiviláglik, hogy az elmúlt években nem szakállas, palesztin kendős merénylők hajtották végre az akciókat, hanem helyben nevelkedett Európai Uniós állampolgárok. Egy terrorista stratéga bőrébe bújva előjönnek a Közel Kelet eseményei és Európa rossz döntései egy hideg logikával egyetemben, amely a világunk teljes megváltoztatására irányul.

„Négykezes munka”

Dosek Rita a regényírás műhelytitkairól szólva, elmondta, hogy a fejezetek mondanivalója a jelenetek eljátszásával, átgondolásával, majd papírra vetésével nyeri el végleges formáját. Míg együttműködésük kezdetén Rita írt, Péter pedig szituációs játékokon keresztül közvetítette elképzeléseit, ma már szimultán, egymás mellett gépelik be a szövegrészeket. A logikai bukfenc elkerülése végett pedig nagyszámú próbaolvasóval dolgoznak.

A beszélgetés második felében a közönség kérdései következtek, ahol Dosek Ritát, mint szerzőt és Tarjányi Pétert, mint írót és biztonságpolitikai szakértőt kérdeztek további írói terveikről és aktuális problémákról.

Az est azzal a konklúzióval zárult, hogy az iszlám világnézet, hitgyakorlat, radikalizálódás előtt fontos a jelenkorra kialakult ideológiai vákuum feltöltése. Erre intellektuális csatornákon keresztül Tarjányi és Dosek munkássága figyelmeztet, mely mellett, a zsidó-keresztény értékek védelme mentén sorakozik fel a szellemi megújulásért elkötelezett Hit Gyülekezete, s az UNIV HELP, a gyülekezet egyetemi lelkészsége.

Fotókat Horváth Barnabás készítette

Fehér Viktor beszámolója