Dr. Mondovics Gábor volt az UNIV HELP vendége

Dr. Mondovics Gábor volt az UNIV HELP vendége

Dr. Mondovics Gábor volt az UNIV HELP vendége

A szemeszter utolsó előadására került sor május 16-án, kedden a Paulus Café-ban. Az UNIV HELP Dr. Mondovics Gábort, filológust, jogászt, a Szent Pál Akadémia óraadó tanárát hívta meg előadni. Előadásának címe: “Egy ország a törésvonalakon – elrejtett múlt, harc az európai végeken” volt.

Az elmondása szerint bolgár ősökkel is rendelkező nyelvész magával ragadó stílusban vonta be hallgatóságát a XV. századi Európa történéseibe.

Az előadó bemutatta a kor Konstantinápolyának jelentőségét, a török terjeszkedésének politikai és szellemi vonulatait. Realista megközelítésben ismerhettük meg az akkori török iszlám jellegzetességeit. Nagyon érdekes volt hallani Hunyadi János és az albán fejedelem, az iszlám hitről gyermekkora keresztény hitére visszatért Szkander bég közös törökellenes küzdelmeiről.

Dr. Mondovics Gábor volt az UNIV HELP vendége

Az UNIV HELP Dr. Mondovics Gábort, filológust, jogászt, a Szent Pál Akadémia óraadó tanárát hívta a szemeszter utolsó előadására

Meglepő párhuzamok derültek ki az akkori Nyugat-Római Birodalom nagyhatalmi törekvései, Róma politikája és jelen korunk történései között. Érdekes, láthatatlan ütközőzónákra derült fény, például ilyen a cirill- és a latinbetűs írást elválasztó ú.n. Jirzsinek-vonal, mely egyben egy láthatatlan válaszfala a török hódoltsági területeknek és a Nyugat-Római Birodalom keleti peremének, ahol Magyarország is található.

Az előadás során a hallgatókban egyértelművé vált, hogy nekünk, magyaroknak, akik Kelet és Nyugat között, a hajdani nyugat-római és bizánci törésvonal mentén élünk, fontos megértenünk történelmünk láthatatlan erőviszonyait, az elmúlt évszázadok vallási és etnikai mozgásait, változásait, melyek ma is meghatározzák Európában és térségünkben élő emberek jövőjét.

Dr. Szabó András összefoglalója

Mentés