A “D” nap – Férfiasító program a pécsi ifjak számára

Férfiasító program a pécsi ifjak számára

Férfiasító program a pécsi ifjak számára

2018. július 3-án kedden került sor a pécsi ifjak részére szervezett férfiasító programra, ahol természetesen csak fiúk vettek részt, akik között a legifjabb 14 éves volt. A közel 25 fős csapat a délutáni órákban vetette be magát az erdőbe, 4 családapa vezetésével, hogy egy napra eltávolodjanak a város zajától, a wifitől, a térerőtől, illetve a Facebooktól és társaitól.

A terv az volt, hogy a Mecseken a Mandulástól elindulva a Remete réten át eljussanak a Szuadó-völgyig, ahol az éjszakát is eltöltik. A hangsúly arra helyeződött, hogy a fiatalok összeszokjanak, csapatban gondolkozzanak, tanuljanak meg alkalmazkodni a körülményekhez, és viseljék el, ha valaki hajtja őket folyamatosan, ha egy kicsit visszavennének a tempóból.

Férfiasító program a pécsi ifjak számára

A túra közben a csapat egyik vezetője, aki korábban itt erdészként dolgozott, Somogyi Zsolt mesélt sok érdekességet a Mecsekről, az itteni erdőkről, a kőzetekről, barlangokról és az élővilágról. A srácok annyira jól érezték magukat, hogy sokszor megfeledkeztek arról, hogy ha csendben menetelnek, lehet, hogy előbukkan egy-két szarvas, őz, vagy vaddisznó. Csak a túravezetők nyomatékos kérésére volt egy kis lehalkulás, amikor valóban, az igazán szemfülesek meg is pillanthatták az erdő igazi lakóit.

A szálláshelyre, amely egy féltetős falak nélküli kétszintes fakunyhó volt, már szürkületkor érkezett a csapat, ahol konstatálhatták, hogy valóban nem otthon vannak. A por és pókháló ellepett mindent, bár zokszó nem hagyta el a száját senkinek, végülis a férfiasító programba ez teljesen belefér. A csapat feladata volt este a tűzifa beszerzése, és természetesen a tábortűz őrzése. 3 fős csoportok 1-1 óra hosszat vállalták az őrködést egészen reggel 7-ig.

Férfiasító program a pécsi ifjak számára

Páran lefekvés előtt elmentek még barangolni, hátha vadak is épp arra járnak, de a legelkötelezettebbek felkeltek hajnali 4-kor, hogy a völgy feletti magaslatról lessék a szarvasokat.

A reggel a természethez kapcsolódó igeversek, zsoltárok olvasásával, imával és dicséreténekléssel kezdődött. A nap folyamán néhány rövidebb előadásra is sor került. Baji Tamás beszélt arról, hogy mi az igazi férfi lét a Biblia szerint, majd Drinóczi György avatta be a fiatalokat a GPS nélküli tájékozódás, térképolvasás, tájolás rejtelmeibe.

Férfiasító program a pécsi ifjak számára

Az utolsó nagy program az erdőben a közös főzés volt, a paprikás krumpli elkészítésében jóformán mindenki részt vett, ugyanúgy, ahogy az elfogyasztásában is. A táborbontást követően a csoport Orfű felé vette az irányt, ahova nemsokára már megérkeztek a szülők, akik hazavihették a füstszagú, kissé talán kimerült, de annál inspiráltabb fiaikat. A túra végét követően a fejekben mar csak egyetlen kérdés maradt: mikor lesz a következő túra?!

Férfiasító program a pécsi ifjak számára

Köszönjük a szervezést, és a sok élményt Baji Tamásnak, Drinóczi Györgynek, Zólyomi Ákosnak, Somogyi Zsoltnak, és végül, de nem utolsó sorban Dezső Krisztinának, aki 8 doboz fagylalttal lepte meg az erdő felfedezése előtt álló ifjakat!

Képek: Baji Tamás és Zólyomi Ákos

Beszámoló: Pasitka Ármin