A Kiválóság

A Kiválóság - Dr. Lukács András előadása

A Kiválóság – Dr. Lukács András előadása

Azok kedvéért, akik nem tudtak jelen lenni a 2016. március 8-i interaktív beszélgetésen, ahol a Kiválóság volt a téma, most közzétesszük az összefoglalóját az ott elhangzottaknak.

Az uralkodó korszellem egyik legfontosabb üzenete a komfortosság, a kényelem megteremtése. A minket körülvevő technikai miliő, a tabletek, okos telefonok, főzős műsorok, wellness reklámok legfőbb üzenete a folyamatos kényelem, kényeztettetés és a kényelemnek a keresése minden körülmény között. Az emberi lélek, idegrendszerünk könnyelműen hangolódik rá erre a „ ne fájjon” életformára, mely a fogyasztói társadalom lappangó betegségeként csöndesen szedi áldozatait.

A Kiválóság - Dr. Lukács András előadása

Dr. Szabó András az est házigazdája, Kaposi Pálma kosárlabdázó és Dr. Lukács András a PTE AOK Biofizika tanszék adjunktusa.

Az elkorcsosult, teljesítményre nem motivált ember nemcsak fizikumában károsodik, hanem alul motiváltan, középszerű viszonyítási pontjait belőve elidegenedik a gondolkodástól, a tanulási folyamatoktól, az alkotás élményétől, az újdonság izgalmától, magától az emberi léttől, s pusztán üres fogyasztó-robottá válik.

A kiválóságra és a magas színvonalú munkára törekvés nem teljesen távoli a magyar kultúrától, bármennyire is elhomályosítják a közelmúlt eseményei és történései. Harminc-negyven évvel ezelőtt a kisiskolásoknak még le kellett írniuk a füzetükbe József Attila híres sorait,

„hogy dolgozni csak pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen úgy érdemes”.

Ezek a sorok, a mi régiónkban sokkal aktuálisabbak, mint korábban bármikor: csak a kiválóságra való folyamatos törekvéssel lehet ellenállni a nihilnek és a magyar ugar (Ady Endre után szabadon) hangulatnak, amely megkísérti ezt az országot és térséget.

Örkény Istvánt a bebörtönzött írók melletti bátor kiállása miatt hosszú évekre eltiltották a publikálásától. Ennek következményeként visszatért eredeti szakmájához, és vegyészmérnökként dolgozott elnyomva és elfeledve. Mégis a kiválóságra törekedett, a szép és pontos munkára (nem csoda, József Attilától tanulta a mesterséget) és az elhallgattatás évei alatt megírta legnagyobb sikerű regényeit.

A Kiválóság - Dr. Lukács András előadása

Örkény Istvánt a bebörtönzött írók melletti bátor kiállása miatt hosszú évekre eltiltották a publikálásától.

A Biblia is számos helyen tanít a szorgalomról és a kiválóságra való törekvésről, azt hangsúlyozva, hogy a szorgalmas ember „ a királyok előtt áll meg, nem marad meg az alsórendűek között”. Ennek az elvnek a legékesebb példája József, aki minden nehézség ellenére kiemelkedett és végül minden körülmény között ő lett az az ember, aki a dolgokat irányította. Így volt ez Potifár házában, a börtönben és végül az egész országban. József példája azt mutatja, hogy még a kilátástalan helyzetben is kiválóságra kell törekedni. Isten üzenete tehát a fiatalok életében a kiválóságra törekvés, és a világ által kínált komfort zónából való kilépés.

A kiválóságnak ára van és sokszor fájdalommal és számtalan lemondással jár.

Híres felfedezők, katonák és hétköznapi hősök példája mutatja, hogy aki a kiválóságra törekszik annak sokszor le kell mondania a kényelemről, a könnyebbik útról. Caesart, Pattont vagy Ernest Shackletont azért követték az embereik, mert ebben az életfelfogásban élen jártak, s a céljaik elérése érdekében tett lemondások, s ezek által elért sikerek energizálták az alájuk rendelt embereket, ezért tudtak sokszor emberfeletti akadályokat is legyőzni.

A Kiválóság - Dr. Lukács András előadása

Ernest Shackleton és az Endurance nevű híres hajó legénysége.

Több előttünk járó életpályája is mutatja, hogy nem feltétlenül az elért sikerek, áttörések változtatják meg az ember személyiségét, hanem a hozzá vezető út, s mivel hiszünk abban, hogy földi életterünk csak egy töredéke, de meghatározó része utazásunknak, ezért nem bújhatunk el, nem fordulhatunk vissza azok elől a kényelmetlen és fájdalmas hegymenetek elől, melyek nélkül nem láthatjuk meg a csúcsot.

A siker és a kiválóság ugyanis mindig ott kezdődik, ahol a komfort zóna véget ér!

Szerző: Dr. Lukács András, a PTE AOK Biofizika tanszék adjunktusa és Dr. Szabó András, egyetemi lelkész

Mentés