A budapesti Szentek diadalmaskodtak az I. Pünkösdi Tűz Kupán

Pünkösdi Tűz Kupa - Pécs - 2017. június 5.

Pünkösdi Tűz Kupa – Pécs – 2017. június 5.

2017. június 5-én, Pünkösd Hétfőn, Pécsett került megrendezésre az I. Pünkösdi Tűz Kupa. A fantasztikus hangulatú családi nappal egybekötött rangos kispályás labdarúgó tornának a pécsi PEAC pálya adott otthont. A torna egyik különlegessége az volt, hogy csak és kizárólag újjászületett keresztény labdarúgók vehették részt rajta. A focikupára 15 csapat fogadta el a meghívást és indult neki a napnak, hogy elhódítsa a vándorserleget és megnyerje az azzal járó mezgarnitúrát. A nemzetközi megmérettetésen olyan külföldi együttesek is hajtottak a végső győzelemre, mint Románia és Csehország.

Pünkösdi Tűz Kupa - Pécs - 2017. június 5.

Gera Sándor, a torna fővédnökének, Gera Zoltánnak az édesapja volt a Sínai Sasok csapatának hálóőre

Az első mérkőzések 9 órakor kezdődtek, de Szombathely fiataljai már 7 óra 4 perckor, két órával a meccs előtt megérkeztek, ezzel is jelezvén, hogy bizony velük számolni kell a végén is. Szépen lassan gyülekeztek a csapatok, amiből már a mérkőzések előtt le lehetett szűrni, hogy éles csatákra lesz kilátás, ugyanis olyan játékosok is megjelentek a helyszínen, akik a magyar bajnokság legmagasabb szintjein rúgják a bőrt. Az összecsapások egyszerre három pályán zajlódtak, aminek köszönhetően egész nap gördülékenyen folyt a rendezvény.

A bírók néhány perc késéssel ugyan, de sípjukba fújtak, ezzel elindult az I. Pünkösdi Tűz Kupa. Az első körben rögtön pályára lépett mind a két hazai együttes. Az UNIV HELP 2-2-es döntetlent ért el Bonyhád ellen, míg a legendás Sínai Sasok szintén döntetlent (2-2) játszottak Csehország keresztény válogatottjával. A második fordulóban sem volt hiány gólokban. A legfordulatosabb mérkőzés a két Balaton-felvidéki team-hez kötődik. A Balatoni Vihar csapott össze Tapolcával. A Vihar két gyors góllal jelezte, hogy ők nem csak azt a meccset szeretnék megnyerni, hanem komolyan számolni kell velük a legvégén is, azonban Tapolca nem adta fel a küzdelmet, sőt! Három szépen kijátszott támadás végén három gólt is rúgva sikerült felülmúlniuk 3-2-vel Balatonfüred brigádját.

Pünkösdi Tűz Kupa - Pécs - 2017. június 5.

A pécsi Egyetemi Lelkészség csapata, az UNIV HELP, a végső győzelemre is esélyes csapatok között volt számon tartva

A következő körökben sem lassult a tempó. Látványosabbnál látványosabb összecsapásokat, fantasztikus egyéni megmozdulásokat, hihetetlen kapusbravúrokat láthatott a nagy érdemű. A csoportmeccsek befejezése után az első és második helyezettek a felsőházba, míg a harmadik és a negyedik pozíciót elfoglaló csapatok az alsóházban, az ezüst kupáért folytathatták a küzdelmeket.

A rájátszás előtt azonban egy nagy sikerű tizenegyesrúgó versenyre került sor, ahol profi kapusoknak lőhettek büntetőt a benevezettek. A fődíj, Cseke Benjámin, az Újpest FC labdarúgójának felajánlásából egy Újpest mez volt az összes újpesti játékos aláírásával. A hatalmas létszámra való tekintettel a szervezőknek minden körben új és új trükköket kellett kitalálni, hogy időben a végére érjenek a versenynek. Az első körben mindenki a jobbik lábával rúghatott, a második fordulóban már csak gyengébbik lábbal próbálkozhattak, míg a legvégén már odáig jutott a dolog, hogy nekifutás előtt tíz kört meg kellett tenni helyben, majd gyengébbik lábbal lehetett vállalkozni. A hihetetlen izgalmak végén Szabó Tamás, a Tapolca focistája örülhetett, megelőzve Gera Sándort, a torna fővédnökének, Gera Zoltánnak az édesapját, illetve Kovács Pétert, az UNIV HELP hálóőrét.

Pünkösdi Tűz Kupa - Pécs - 2017. június 5.

Cseke Benjámin, az Újpest FC labdarúgója és Szabó Tamás, a tizenegyesrúgó verseny győztese

A jó hangulatú tizenegyespárbaj után kezdődhetett a rájátszás. A negyeddöntők slágermérkőzésének a két házigazda csapat, a Sínai Sasok-UNIV HELP összecsapása ígérkezett. A végig kiélezett mérkőzésen az Egyetemi Lelkészség fiataljai 2-0-val megálljt parancsoltak a hősiesen küzdő Sasoknak, így ők jutottak a legjobb négy közé. Míg a családi napon részt vevők többsége a két pécsi csapattal volt elfoglalva, addig a másik két pályán is óriási izgalmak voltak alakulóban. A center pályán Szombathely büntetőkkel bizonyult jobbnak Tapolca ellen, míg a B pályán az időközben két győzelmet is jegyző Balatoni Vihart múlta felül a Szent Pál Akadémia FC 2-1-el. Az utolsó negyeddöntőben a Budapest-MUN SE egy pici gólocskával tudott diadalmaskodni a meglepetéscsapat, Bonyhád felett.

Az elődöntőkben már a döntőbe jutás volt a tét és ez valamilyen szinten érződött is az UNIV HELP-Szpa FC meccsén. A pestiek egy hangyányit jobban akarták a győzelmet, így 1-0-s győzelmükkel bejutottak a fináléba. A másik ágon Szombathely csapott össze a Budapest-Mun SE brigádjával. A szombathelyiek, akik eddig parádéztak a tornán, az elődöntőre sajnos elfáradtak, ami nem is csoda, hiszen a tikkasztó hőség és a korai indulás fárasztó páros tud lenni. Tánczos Ferenc csapata, a Mun SE nem sok esélyt hagyva ellenfelének, 4-1-el bejutott a döntőbe.

Pünkösdi Tűz Kupa - Pécs - 2017. június 5.

A döntőbe két budapesti csapat, a Szent Pál Akadémia FC és a MUN SE jutott

A bronzmeccsen a Bozsovics Milán vezette UNIV HELP játszhatott, a Czubor Ferenc vezetésével érkezett Szombathelyiekkel. Izgalmas csata végén, a fantasztikus pécsi szurkolósereg szurkolása ellenére a Szombathely csapata győzött, megszerezvén a bronzérmet.

A nap fénypontjára délután 16 órakor került sor, amikor is felvonult a küzdőtérre a finálé két főszereplője, a Szent Pál Akadémia FC, illetve a Budapest-MUN SE együttese. A mérkőzés pikantériája, hogy a MUN SE három évvel ezelőtt még Szent Pál Akadémia II. néven futott, ám a vezetők úgy látták, hogy külön egyesületként többre vihetik, mint a Szent Pál árnyékában. Azóta két osztályt is megnyerve feljutottak a BLSZ 2. osztályába, ami azt jelenti, hogy a következő szezonban egymás ellen szállhatnak versenybe. A döntőben mind a két együttes visszafogottan kezdett és a védekezésre helyezte a hangsúlyt. Itt is-ott is akadtak helyzetek, de a kapusok eszén nem tudtak túljárni. Amikor már mindenki elkönyvelte, hogy büntetőkkel fog befejeződni az aranycsata, a BLSZ 2. osztályának ezüstcipőse, Kiss Benjámin megvillantotta tudását és eldöntötte az összecsapást, ami azt jelenti, hogy az I. Pünkösdi Tűz Kupa bajnoka, ezzel a vadonatúj mezgarnitúra nyertese és a vándorserleg ideiglenes tulajdonosa a Szent Pál Akadémia FC lett.

Pünkösdi Tűz Kupa - Pécs - 2017. június 5.

A finálét Kiss Benjámin villanása döntötte el, akit később a torna legjobb játékosának is megválasztottak a szervezők

A torna végén ünnepélyes keretek között vehették át a csapatok a díjakat. A kupa legjobb játékosának Kiss Benjámint választották a szervezők, a bajnokság gólkirálya, némi meglepetésre Hollósi Mátyás lett, aki a Balatoni Vihar belső védőjeként ontotta a gólokat. A legjobb kapusnak, a Budapest-MUN SE hálóőrét, Szula Jánost látták a szakértők.

Pünkösdi Tűz Kupa - Pécs - 2017. június 5.

Hollósi Mátyás, a Balatoni Vihar játékosa bebizonyította, hogy egy védő is képes gólokat szerezni

A Fair Play díjat Románia keresztény labdarúgó válogatottja vehette át, míg az ezüst kupát, azaz az alsóházi csapatok külön versenyét Várpalota nyerte meg. Megkapta jól megérdemelt Újpesti mezét a büntetőrúgó verseny győztese Szabó Tamás, de egy-egy díjat még a tizenegyespárbaj kapusainak, Laky Dánielnek, Kovács Istvánnak és Nyírő Gergőnek is kiosztottak.

Pünkösdi Tűz Kupa - Pécs - 2017. június 5.

A Czubor Ferenc vezetésével érkező szombathelyi csapat a dobogó legalsó fokára ért oda

A szurkolósereg a nap folyamán megbizonyosodhatott arról, hogy bizony a Hit Gyülekezete sem szűkölködik tehetséges labdarúgókból. Bízunk benne, hogy Gera Zoltán régi, Dávid-kupás példája láttán, itt is láthattunk olyan játékosokat, akik később akár a külföldi elitligákban is megállhatják a helyüket.

Köszönjük a meghívást elfogadó csapatoknak a részvételt, jövőre várunk vissza mindenkit!

Pünkösdi Tűz Kupa - Pécs - 2017. június 5.

Az I. Pünkösdi Tűz Kupa győztese a Szent Pál Akadémia FC csapata lett

Pünkösdi Tűz Kupa első nyolc helyezett csapata:

1. Budapest – Szent Pál Akadémia FC
2. Budapest – Mun SE
3. Szombathely
4. Pécs – UNIV HELP
5. Balatoni Vihar
6. Tapolca
7. Bonyhád
8. Pécs – Sínai Sasok

(Fotók: Baji Blanka és Nyírő Áron)

Publikálta Grósz Szilárd

Mentés