Egy keresztény medikus sikere az OTDK-n

Interjú Pasitka Jonatán medikussal

Interjú Pasitka Jonatán medikussal

Idén Pécsett került megrendezésre az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvosi és Egészségtudományi Szekciója, melynek keretében a különböző tudományágak jövőbeli képviselői adták elő eddigi kutatásaik eredményeit. Pasitka Jonatánnal, a Molekuláris és Celluláris Farmakológiai és Élettani szekció győztesével beszélgettünk.

Hogy kerültél a TDK világába?

– A témavezetőm, Dr. Lukács András a biofizika tárgyból tett szigorlat után megkérdezte, nincs-e kedvem az intézetben kutatni. Én örömmel kaptam a lehetőségen és azóta úgy gondolom egy szuper összhang alakult ki a munkacsoportban András koordinálásával.

Az idei volt az első OTDK versenyed?

– Nem, egyszer már továbbjutottam az országos fordulóra, amit két éve Budapesten rendeztek meg, de akkor nem értem el helyezést. Tudományos Diákköri Konferencián már ötször vettem részt.

Hogyan jutottál tovább a verseny országos fordulójára?

– A házi TDK-n első helyezést értem el, ez pedig automatikus továbbjutást jelentett. Az ország minden orvosi karán van házi forduló, ahonnan az első két helyezett biztosan továbbjut az országos konferenciára, így a szegedi Általános Orvostudományi Karról, a budapesti SOTE-ról, a debreceni Általános Orvostudományi Karról, sőt még Marosvásárhelyről is érkeztek hallgatók.

Megközelítőleg hány előadó volt a rendezvényen, illetve a szekciódban?

– Ötszáznál is több hallgató vett részt a konferencián, ebből heten kerültünk a korábban említett szekcióba, de akkor még nem is szóltam azokról a szaktekintélyekről, akik a fenti városokból érkeztek, hogy a bírálóbizottságokban töltsenek be pozíciókat.

El tudnád mondani, mi alapján osztanak be valakit egy adott szekcióba?

– Alapvetően az OTDK-ra kvalifikációt szerzett hallgatók a regisztráció során kiválaszthatják a szerintük leginkább a témájukhoz illő szekciót. Ezen van, hogy a konferenciát abban az évben megrendező kar változtat, ha ők úgy ítélik meg a beadott absztrakt alapján, hogy más szakmai szegmensbe jobban illik egy adott téma.

Te milyen témával indultál?

– A házi TDK-n két témával indultam, azonban a fül-orr-gégészeti relevanciájú, hipofízis endoszkópos sebészetével foglalkozó témámmal sajnos nem, „csak” a Biofizikai Intézetben, Dr. Lukács András docens szupervíziója alatt folytatott kutatásommal jutottam tovább az OTDK-ra. Ennek címe a Fotoliáz Funkcionális Dinamikájának Vizsgálata Ultragyors Spektroszkópiai Módszerekkel volt.

Interjú Pasitka Jonatán medikussal

Jonatán egyszer már továbbjutott az országos fordulóra, amit két éve Budapesten rendeztek meg, de akkor még nem ért el helyezést

Tömören össze tudnád foglalni, miről szólt az előadásod?

– A fotoliáz egy DNS javító enzim, amely a humán szervezetben nem található meg, csak baktériumokban, növényekben és egyes erszényesekben. Ennek van egy „fehérjetestvére”, a kriptokróm, ami viszont az emberben is jelen van, de nem javít DNS-t. A lényeg, hogy előállítottunk olyan fotoliáz mutánsokat, amelyekben 1-3 aminosavat célzottan, egy hosszas folyamat során megváltoztattunk. Az aminosavak mesterséges megváltoztatása miatt hívják ezeket a fehérjéket mutánsnak. A módosítás következtében az enzim elveszítette a DNS javító funkcióját, mivel a fehérjén levő molekulának, a FAD-nak a kieszközölt változások miatt megváltozik a redox állapota. Ez az, ami felel a fehérje funkciójáért. Mindezeket pedig egy nagy energiájú lézerrel végzett spektroszkópiai mérésekkel mutatjuk ki.

Sok kérdést kaptál az előadásod után?

– Nem, csupán kettőt-hármat a bírálóbizottság tagjaitól.

A bírálóbizottság egyes tagjai, ha jól értettem, akkor más városokból is érkeztek?

– Igen, az ország mind a négy orvosi karának oktatói képviseltették magukat a szekciók bíráló bizottságaiban. Az én szekciómban mind professzorok voltak, egy hölgy kivételével, aki a Marosvásárhelyi Orvosi Karról jött és még nem professzor, hanem docens.

Mi volt a benyomásod az ellenfeleid témájáról, előadásmódjáról vagy arról, hogyan kezelték a feszültséget?

– Véleményem szerint kiemelkedően jó előadásokat tartottak a szaktársaim, nagyon komoly területeket kutatnak, és szép jövő előtt állnak. Az azonban látszik ilyenkor, hogy mindenki másképpen viseli a nyomást és a feszültséget. Ez pedig nem is annyira az előadásmódot befolyásolja, hiszen a jól begyakorolt prezentáció többnyire megtartható sikeresen a felfokozott izgalmi állapot ellenére is, hanem inkább hogy hogyan reagál az adott hallgató a bizottságtól vagy a hallgatóság tagjaitól érkező legkülönfélébb kérdésekre. Ezekre soha nem lehet tökéletesen felkészülni, mindig lesz olyan kérdés, amire a munkája során nem gondolt az adott kutatócsoport. Gyakorlatilag ez a leglabilisabb része az egész folyamatnak, így könnyen az döntheti el a küzdelmet, hogy ki az, aki a legkielégítőbb és legfrappánsabb módon tud válaszolni a kérdésekre.

Keresztény fiatalként össze tudod egyeztetni a tudományt a hiteddel?

– Minden további nélkül. Engem mindaz, amit az egészséges emberi szervezetben, vagy akár csak egyetlen sejt szintjén látok, abban erősít meg, hogy mindezeknek van Teremtője. Persze merülnek fel az emberben kérdések és van harc az egyetemi materialista és sokszor intellektuálisan gőgös közegben.

Azonban bizonyságként elmondhatom, ha az ember az Ige abszolút tekintélyének integritását a kemény támadások ellenére védelmezi a szívében és megőrzi, akkor Isten hűséges és megáldja, képzeletet felülmúló módon felemeli.

Ez az eredmény sem az én érdemem. Ezt közvetve a szintén első helyezést elért egyik, még nem keresztény barátomnak is tudtára adtam, aki tudja rólam, hogy Krisztusi vagyok. Mikor megkaptam a díjat és nagy örömmel visszaültem a helyemre, akkor viccesen hátrafordult és megkérdezte; Imádkoztál ezért? Én meg mosolyogva rávágtam, hogy igen, naná.

Milyen juttatásokkal, jutalommal jár egy ilyen országos első hely?

– Egy egyetemi bronzmedált és egy oklevelet kapott minden első helyezett. A főnyeremény lényegében a helyezés maga, mert rengeteg pontot ér számos ösztöndíjra való pályázás során.

Tervezel a jövő félévben is indulni?

– Igen, tervezem, hogy mind a két témámmal újra nekifutok a házi fordulónak. Mivel OTDK-t két évente rendeznek, azonban házi fordulókat évente, ezért gyakorlatilag mindenkinek két lehetősége van kvalifikálni magát az országos rendezvényre.

Sok sikert kívánok a további tanulmányaidhoz, versenyeidhez!

Köszönöm szépen a lehetőséget.

(Fotók: Horváth Norbert)

Az interjút Pasitka Janina készítette