A 2018-as Keszthelyi Ifjúsági Konferencia a pécsi fiatalok visszaemlékezésében

Keszthelyi Ifjúsági Konferencia - 2018

Keszthelyi Ifjúsági Konferencia – 2018

„Megint túl vagyunk egy keszthelyi táboron! Hihetetlen, milyen gyorsan elment ez a hét!” Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzottak el július 23-án délután, a keszthelyi táborról való búcsúzkodás közben. Valóban, egy héten keresztül hallgatni az Igét Isten emberének szájából nem kis megtiszteltetés és öröm, ugyanakkor hatása még sokáig érezhető, hiszen rengeteg olyan mondat hangzik el, amit még hónapokig emészteni kell. Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, felesége, Németh S. Judit és Kulcsár Árpád történész minőségi előadásaik révén egy újabb nagyszerű héttel áldották meg a fiatalokat.

Keszthelyi Ifjúsági Konferencia - 2018

Már az első nap, július 16-án reggel elképesztően hasznos és építő tanítás hangzott el. Németh S. Judit egy aktuális témával nyitotta meg a hetet: Noé korszakáról beszélt, és arról, mennyiben hasonlít az utolsó idők kora az özönvíz előtti időszakhoz.

Kedden aztán Németh Sándor, visszatérve oroszországi útjáról, újult erővel kezdett bele a szabadság témakörébe, időnként utalva legfrissebb tapasztalataira.

Szerdán folytatta a megkezdett témát, azon belül a bűn titkára mint a szabadság ellenében létrejött entitásra tért ki részletesebben.

Csütörtök délelőtt Kulcsár Árpád tartott érdekes és elgondolkoztató előadást a katolicizmus Igeellenes dogmáiról és kultuszairól, valamint az ökumenizmusról. Aznap délután Sándor pásztor folytatta a szabadság témáját, taglalva a kronosz és kairosz szavak jelentéstartalma közti döbbenetes különbségeket, és jelentőségüket a keresztény életben.

Akárcsak 2017-ben, idén is péntek délutánra esett a Diskamajorban tett látogatás. A mesés táj mellett most már az épülő csarnok is általános figyelem középpontjába került. Németh Sándor ide is érdekfeszítő témával készült: az önző ember ismérveiről beszélt. A majorhoz tartozó erdőben a tanítás után hirtelen gyönyörű fények gyulladtak, megadva az idei kiruccanás különleges hangulatát. Valahogy itt kevésbé tűnt nagy tömegnek a több mint 1700 fő.

Keszthelyi Ifjúsági Konferencia - 2018

Szombaton délelőtt a tavalyihoz hasonlóan színvonalas fórum zajlott. Németh Sándor és felesége, Judit válaszoltak a fiatalok által feltett kérdésekre. Részben a már elhangzott tanítások részleteiről, részben a generációváltásról, az ökumenizmusról és a párválasztásról esett szó. Aznap délután Sándor pásztor a törvény és a kegyelem témakörébe ment bele részletesen. Vasárnap délelőtt, a körimát megelőzően Isten embere egy kevésbé gyakran említett területet érintett, a vágyakról és szenvedélyekről beszélt.

A többfordulós prédikátorverseny idén is sokakat vonzott kedden, szerdán és vasárnap este a keszthelyi csarnokba. Az első, írásbeli fordulóban idén 8 külföldi versenyző is továbbjutott. Először bizonyságokat hallottunk, aztán egy-egy rövid tanítást és prédikációt kellett előadniuk a fiataloknak, majd szituációk, a legvégén pedig spontán beszédek következtek megadott Igehelyek alapján. Nemcsak a versenyben résztvevők, hanem a nézők számára is izzasztó feladatoknak bizonyultak ezek, melyeket a zsűri tabletek segítségével értékelt, illetve építő szóbeli kritikák is elhangzottak.

Keszthelyi Ifjúsági Konferencia - 2018

A szombat esti „Mit tudsz teShow?” műveltségi és bibliaismereti vetélkedő is színvonala és érdekes volt. A kvíz első tíz helyezettje közé idén három pécsi fiatal, Szélig Áron, Horváth Máté és Pasitka Jonatán is bekerült. A versenyt végül Szélig Áron nyerte meg. Gratulálunk, Áron!

Hétfő reggel zárult a konferencia imával és dicsérettel. A rengeteg építő, friss és aktuális tanítás idén is tartalmassá tette a keszthelyi tábort, a résztevők pedig újult erővel térhettek haza az otthoni feladatokhoz és szolgálatokhoz, igyekezve visszaforgatni az áldást az egyház munkájába.

Keszthelyi Ifjúsági Konferencia - 2018

Íme néhány vélemény a pécsi fiataloktól:

 

Horváth Sándor:

„Nagy élmény volt számomra 1600-1800 keresztény fiatal között lenni, az embernek ilyenkor megerősödik az identitása. Nagyon jó volt együtt dicsérni az Urat a sátorban, amikor csak zene nélkül a tömeg zúgott, hatalmas erő volt megtapasztalható. A Prédikációk is extrák voltak, Németh Sándor a szabadságról beszélt. A hét folyamán kétszer volt körima is, ami nagy áldás volt újból számunkra. A hét folyamán pénteken a Ranch akadémián (Diskamajorban) volt az egyik alkalom. Tetszett, hogy a prédikáció alatt a gyönyörű gyepre letelepedhettünk és hallgathattuk Isten Igéjét.”

Bosnyák Boglárka:

„Tavaly vettem először részt a Keszthelyi Ifjúsági Konferencián, ahol Isten jelenléte mély gyökeret vert a szellemi életemben. Az idei tábort mindennél jobban vártam, még nagyobb izgalommal és szomjúsággal Isten Igéje iránt. Őszintén nagyon hálás vagyok Németh Sándornak és Juditnak, hogy gondot viselnek a második generációról és nem kevés időt, energiát áldoznak e munka érdekében. Hiszem, hogy minden tiszta szívű fiatal életében hatalmas munka kezdődött el Keszthelyen, még nagyobb löketet, áldást kapott. Jövőre Kisapátiban!”

Dezső Bálint:

„Az idén hatodszorra vettem részt a konferencián. Nagy öröm volt látni, hogy az évek során folyamatosan nő a résztvevők létszáma, és egyre színvonalasabb a tábor. Hatalmas áldás az ifjúság számára, hogy egy hétig hallgathatja Sándor pásztor és más vendégelőadók látásait, a jelenkor és az Ige összefüggéseit. Ez a tábor nagy, pozitív irányú fordulatokat és hatalmas löketet ad a fiatalok életében. A Kisapátiban megtartott istentiszteletnek teljesen más volt az atmoszférája, remélem jövőre teljesen ott lesz megrendezve a konferencia.”

Szabó Réka Judit:

„A Keszthelyi tábor számomra már a nyár nélkülözhetetlen hozzátartozója. Sándor pásztor és a többi előadó idén is újabb “elsősegély csomaggal” látott el bennünket a világban való tájékozódást illetőleg. Külön érdeklődés övezte részemről a szabadkőműves páholyok, illetve az ökumenizmus történetét/eredetét.”

Magyar Olívia:

„Nagyon vártam az idei tábort sokakhoz hasonlóan. Sok mély, alapos tanítást hallottunk, olyan témákban is, amikről a gyülekezetben ritkábban van szó, mint például a szabadkőművesek eredete vagy a katolikus egyház tradíciói, dogmái. Azon túl, hogy egy egyhetes intenzív Ige-tanulmányozásban vettünk részt, számomra nagyon inspiráló volt azt is látni, hogy az ország minden részéről ennyi fiatal összegyűlt ugyanazért a célért, és nagyon jó egy ilyen lelkes közösség részének lenni. A tábor csúcspontja számomra a diskamajoros délután volt, amikor a szabad ég alatt tudtuk együtt dicsérni az Urat.”

Horváth Barnabás:

„Az idei tábor volt az eddigi legmeghatározóbb élményem a megtérésem óta. A szabadság témájában egy olyan mély elemzését hallhattuk, ami számomra teljesen új perspektívába helyezi Jézus megváltó küldetését, és annak szükségét a 21. században. Nagyon nagy élmény volt egészen Noé koráig visszamenni és úgy megérteni, hogy a különböző – mai kifejezéssel élve – politikai, vallási szerveződések miként próbáltak és a mai napig próbálnak egy hamis nyugalom- és szabadságérzetet adni az embereknek. Mint ahogy azt azonban megértettük, a szabadság nem csak a külső, hanem a belső kényszertől való mentességet is jelenti. Megvizsgálva a múltban és a jelenben működő vallási és ideológiai repertoárt és a táborban hallott dolgokat, egészen biztosan leszögezhetjük, hogy egyetlen egy könyv, ideológia sem képes ezt a fajta szabadságot létrehozni, egyedül az Ige. Elmondhatom, hogy a világtörténelemben alakuló eseményeket ezen a látásmódon keresztül.”

(Képek forrása: Facebook – Diska Major és Németh Sándor official)

Pasitka Janina írása